Türkiye

Erdoğan: DAEŞ de var, PKK da, El Muhaberat da...

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara saldırısında IŞİD'in de, PKK'nın da, PYD'nin de, El Muhaberat'ın da sorumluluğu olduğunu söyledi; "Bu tamamen kolektif bir terör eylemidir. 1 Kasım'ı aslında yönlendirme eylemidir" dedi.

Konular: Türkiye
[Fotoğraf: Zahidin Köşüş / Al Jazeera Türk]

hak-iş'in 13. olağan genel kurulu'nda konuşan cumhurbaşkanı tayyip erdoğan, 10 ekim'de ankara garı önünde meydana gelen ve 102 kişinin hayatını kaybettiği bombalı saldırıyla ilgili açıklamalar yaptı. saldırının "kolektif bir terör eylemi" olduğunu söyleyen cumhurbaşkanı erdoğan, "burada daeş de var, pkk da var, burada el muhaberat da var, burada suriye'nin kuzeyindeki pyd terör örgütü de var. hepsi beraber ortak olarak bu eylemi planlamışlardır" dedi.

"işte neler yaptıklarını görüyorsunuz. şurada, garın önünde... bakın bu yaşanan olay terörün nasıl kolektif uygulandığını gösteren bir olaydır. şimdi kalkıyorlar 'efendim burayı daeş yaptı, bunu bilmem kim yaptı.' bu tamamen bir kolektif terör eylemidir. burada daeş de var, burada pkk da var, burada el muhaberat da var, burada suriye'nin kuzeyindeki pyd terör örgütü de var. hepsi beraber ortak olarak bu eylemi planlamışlardır. bunu özellikle bilmenizi istiyorum. kimse kimseyi aldatmasın. suruç'ta yaşananlar belli, diyarbakır'da yaşananlar belli ama benim kürt kardeşlerim bu oyunu çok iyi ayırt etmek durumundadır. çünkü bunlar için insan canının değeri yoktur. asla ona kıymet vermezler. her terör eyleminin ardından yurtiçinde, yurtdışında algı operasyonuna başlıyorlar."

"ortak çalışıyorlar"

"daha eylemin olduğu anda kalkıp da 'bunu saray yaptı' diyenlerin ne mantığının olduğunu artık anlayın. çünkü ortak çalışıyorlar. terör örgütü kan akıtacak; bunlar da çıkacaklar manşetleriyle, ekranlarıyla, siyasetçileriyle; o terörü, o terör örgütlerini, o teröristleri himaye edecekler. senaryo bu. bu paralel yapı, bu malum medya kuruluşları, terör örgütleri ve bazı siyasi partiler kendi çıkarlarını, kendi rantlarını düşünüyor olabilirler. fakat biz hiçbir zaman 'ben' demedik, her zaman 'biz' dedik. allah korusun, memleket yangın yerine dönse uzaktan bunu keyifle seyredecek kadar ülkelerinden ve milletlerinden, milletinden kopmuş durumdalar."

"1 kasım'ı yönlendirme eylemi"

cumhurbaşkanı erdoğan, hukuki araştırmalar derneği (huder) heyetini kabulünde yaptığı konuşmada da, ortak yapıldığını söylediği bu eylemin genel seçimlerin yapılacağı 1 kasım'ı yönlendirme eylemi olduğunu ifade etti.

"savunma hakkımızı kullanmaktan asla çekinmeyiz"

abd, rusya ve bazı avrupa ülkelerinin, türkiye'nin terör örgütü olarak nitelendirdiği bu örgütler karşısındaki tutumundan "fevkalade rahatsız olduklarını" belirten erdoğan, "türkiye olarak, ülkemize yönelik saldırılar dışında, bölgedeki gelişmeleri mümkün olduğu kadar sabırla, ihtiyatla takip etmeye çalıştık. ama mesele kendi güvenliğimiz, kendi bekamız, kendi geleceğimiz olduğunda hiç kimse bizden gelişmelere seyirci kalmamızı beklemesin" ifadesini kullandı. cumhurbaşkanı erdoğan sözlerine şöyle devam etti:

"terörle mücadelede her gün şehitler veren, her gün yeni acılar yaşayan bir ülke olarak, hassasiyetlerimizi yok sayanlar karşısında kendimizi savunma hakkımızı kullanmaktan asla çekinmeyiz. bu çerçevede ülke ve millet olarak, varlığımıza kasteden terör örgütünü güçlendirme anlamına gelen her adımı, doğrudan kendimize yönelik kabul ediyoruz. şu gerçeği kimse unutmasın: bu şekilde devam etmesi halinde suriye'de ülkesini terk etmek zorunda kalan 5 milyon insanın sayısı her geçen gün artacaktır. suriye'de güç ve zemin bulan terör örgütleri bugün sadece ülkemizi tehdit ediyor olabilir. ama yarın bu örgütlerin eylemlerinin tüm bölgeye, tüm dünyaya yayılacağı açıktır. bölgemizdeki sorunları derinleştirmeye yönelik her çaba, batı ülkeleri başta olmak üzere, tüm dünyanın geleceğini tehdit eden birer mayın gibidir. bugün olmazsa yarın ama bir gün mutlaka bu mayınlar, bölgeyle beraber onları döşeyenlerin de canlarını yakmaya başlayacaktır. suriye ve irak'ta körüklenen terör ateşinin, mısır ve libya'da demokrasiye karşı işlenen cürümlerin bedeli tüm dünya için büyük olacaktır."

"tatmin edici ifadeler değil"

erdoğan çarşamba günü rusya devlet başkanı vladimir putin ile yaptığı görüşme hakkında da konuştu. putin'in kendisine, suriye devlet başkanı beşşar esed ile moskova'daki görüşmeleri konusunda bilgi verdiğini söyleyen cumhurbaşkanı, "tabii esed'le aralarında geçen görüşmelerden bize bilgiler vesaire filan aktardı. tabii onlar şu anda bizim için henüz tatmin edici ifadeler değil" diye konuştu.

kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;