Avrupa

Ermenistan’da Macaristan’a öfke

Budapeşte'nin, Ermeni bir subayı öldürmekten hüküm giyen Azeri askeri ülkesine iade etmesi sonrası Erivan’da gösteriler yapıldı.

Konular: Kafkasya

Haberin Öne Çıkanları

Bayrak yakıldı

Seferov affedildi

2004'te meydana gelmişti

Sefarov, ilgili Macaristan mahkemesi tarafından ömür boyu hapse mahkum edilmişti.
Sefarov, ilgili Macaristan mahkemesi tarafından ömür boyu hapse mahkum edilmişti. [AFP]

macaristan’da ermeni subay gurgen margaryan'ı baltayla öldürdüğü gerekçesiyle ömür boyu hapse mahkum edilen azerbaycanlı subay ramil seferov, budapeşte hükümetinin iade kararı sonrası ülkesinde sevinç gösterileriyle karşılanırken, ermenistan’da macaristan karşıtı gösteriler düzenlendi.

eylemler, başta macaristan büyükelçiliği ve ermenistan dışişleri bakanlığı önünde olmak üzere başkent erivan'ın çeşitli bölgelerinde gerçekleştirildi.

macaristan büyükelçiliği, göstericiler tarafından domates yağmuruna tutulurken, elçilikteki macaristan bayrağı da indirilerek yakıldı.

ermenistan dışişleri bakanlığı önünde gösteri yapan grup ise dışişleri bakanı edvard nalbandyan'ın istifa etmesi yönünde sloganlar attı.

seferov, 2004 yılında azeri bayrağını yere atmak ve kendisine küfretmekle suçladığı margaryan'ı olay yerindeki yangın söndürme kutusunda bulunan balta ile öldürdüğü gerekçesiyle hüküm giymişti. olay, subayların, nato'nun barış için ortaklık programı çerçevesinde eğitim amacıyla bulunduğu macaristan savunma üniversitesi'nde meydana gelmişti.

aliyev affetti

azerbaycan'a iade edilmesinin ardından azerbaycan cumhurbaşkanı ilham aliyev, özel bir kararname ile ramil seferov'u affetmişti.

budapeşte yönetimi, iadenin, seferov’un ülkesinde cezasını çekmeye devam etmesi şartıyla gerçekleştirildiğini belirtiyor.

öte yandan ermenistan cumhurbaşkanı serj sarkisyan, ülkesinin macaristan ile diplomatik ilişkileri kestiğini duyurmuştu.

eski iki sovyet cumhuriyeti olan ermenistan ile azerbaycan, dağlık karabağ bölgesinin kontrolü için 1990’ların başında savaşmış, sonuç olarak binlerce kişi ölmüş veya göç etmek zorunda kalmıştı.

halen çözülemeyen uyuşmazlığa konu olan dağlık karabağ, şu an ermeni destekli bir yönetime sahip ve bölgede ermeni askeri varlığı sürüyor.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;