Kafkasya

Ermenistan'da Sarkisyan'ın partisi kazandı

Parlamento seçimleri için sandık başına giden ülkede ipi Cumhuriyetçi Parti göğüsledi. İkinci sırada ise Müreffeh Ermenistan Partisi yer aldı.

Haberin Öne Çıkanları

Oy sayımı sürüyor

Sürpriz sonuç yok

131 sandalye var

2008 yılından bu yana krizle boğuşan Ermenistan'da ülke nüfusu da hızla azalıyor. [Reuters]

ermenistan'daki pazar günü yapılan parlamento seçimlerinde resmi olmayan sonuçlara göre cumhurbaşkanı serj sarkisyan'ın liderliğini yaptığı cumhuriyetçi parti oyların yüzde 44'ünü alarak zafer elde eden taraf oldu.  

sandıkların kapanmasıyla başlayan oy sayımı tamamlandı. sonuçları açıklayan seçim komisyonu'nu sarkisyan'ın koalisyon hükümetindeki ortağı gagik sarukyan'ın lideri olduğu müreffeh ermenistan partisi ise yüzde 30 oranında alarak, son seçimlere göre oylarını ikiye katladı. sarukyan'ın partisi seçimden önce parlamentoda 25 sandalyeyle temsil ediliyordu.

kritik eşikte bulunan eski cumhurbaşkanı levon ter-petrosyan'ın liderliğindeki ermeni ulusal kongresi bloğu da oy oranını sayımın sonlarına doğru yükselterek yüzde 7,11'e ulaştı. bu sonuçla ter-petrosyan'ın bloğu parlamentoda temsil edilmeye hak kazandı. ermenistan seçim sistemine göre, siyasi partiler için yüzde 5'lik seçim barajı bulunurken, siyasi bloklar için yüzde 7'lik baraj uygulanıyor.

2008'deki cumhurbaşkanlığı seçiminden bu yana ulusal düzeydeki ilk seçim, ermenistan için bir test niteliği taşıyordu. 2008'deki seçimi sarkisyan'ın kazanmasından sonra muhaliflerin gösterisine polisin müdahalesiyle çıkan olaylarda 10 kişi ölmüştü.

3 milyon 300 bin nüfuslu ermenistan'da, parlamentonun 131 üyesi belirlenecek. 131 sandalyenin 90'ı nisbi, 41'i ise çoğunluk sistemiyle seçiliyor.
 
ermenistan seçimlerini 350 avrupalı, 31 bin yerel gözlemci takip etti. uluslararası gözlemciler demokrasi yarışının barış içinde gerçekleştiğini rapor etse de, seçim adilliğine gölge düşürecek bazı ihlallerin olduğunu yönünde bazı görüşler de belirtildi.
 
anketler yanıltmadı

gallup international şirketinin sandık çıkış anketleri, cumhuriyetçi parti'nin yüzde 44,44, koalisyon ortağının ise yüzde 28,81 oranında oy alacağını gösteriyordu.

ülkede yapılan son anketler de, cumhurbaşkanı serj sarkisyan’ın lideri olduğu cumhuriyetçi parti’nin, eski bilek güreşi şampiyonu ve zengin işadamı gagik sarukyun’ın müreffeh ermenistan partisi’nin önünde bulunduğunu ortaya koyuyordu.

azerbaycan ve türkiye öne çıkmadı

liderler seçim kampanyalarında geçmişte olduğu gibi komşu ülkeler azerbaycan ve türkiye ile olan sorunlardan ziyade yoksulluk, işsizlik ve dış göç gibi konuları gündeme getirdi. zira 2008 yılından bu yana krizle boğuşan ermenistan'da halkın ekonomik vaatlerere göre oyunu belirleyeceği düşünülüyordu.

ülkenin nüfusu hızla azalıyor, istatistiklere göre ülke nüfusu gerçekte üç milyonun altına düştü. nedeni ise göç. özellikle eğitimli genç nüfus daha iyi yaşam şartları için batı avrupa ülkelerine gidiyor. ülke dışına göçü hızlandıran etkenlerden biri de diaspora.

 
kaynak: ajanslar
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;