Kafkasya

Ermenistan'da taraflar uzlaştı

Parlamento seçimlerine sekiz siyasi parti ve bir siyasi blok katılıyor. Cumhuriyetçi Parti'nin seçim mitinginde havaya bırakılan balonlar aniden alev aldı, 140'tan fazla kişi yaralandı.

Haberin Öne Çıkanları

Miting kazası

6 parti katılıyor

Ekonomik kriz etkiliyor

Serj Sarkisyan olaya rağmen meydanda kurulan sahneye çıkarak destekçilerine seslendi. [Reuters]

ermenistan’da pazar günü genel seçim var. 2008'den bu yana krizle boğuşan ülkede, seçim sürecinde de en çok ekonomik sorunlar konuşuldu. cuma günü bir de miting kazası yaşandı. başkent erivan'da binlerce balon bir anda alev aldı, en az 140 kişi yaralandı.

cumhuriyetçi parti lideri ve cumhurbaşkanı serj sarkisyan olaya rağmen meydanda kurulan sahneye çıkarak destekçilerine seslendi.

sarkisyan, 2008'den bu yana cumhurbaşkanlığı görevini yürütüyor. 2008'de oyların yüzde 53'ünü alan sarkisyan türkiye'yle ermenistan arasındaki ilişkileri normalleştirme sürecinde ön plana çıkan bir isim oldu.

iktidardaki cumhuriyetçi parti'nin en büyük koalisyon ortağı müreffeh ermenistan partisi'nin lideri gagik sarukyan.

sarukyan'ın dört milyarlık serveti olduğu söyleniyor. eski dünya bilek güreş şampiyonu da olan sarukyan son yıllarda ermenistan'ın en etkili siyasi isimlerinden.

partisini oy veren herkese 56 dolar ödediği ileri sürülüyor. ancak iddialar popülerliğini azaltmış görünmüyor.

ermenistan'ın ilk cumhurbaşkanı levon ter petrosyan da seçimin iddialı isimlerinden. petrosyan'ın önderliğinde kurulan ermeni ulusal kongresi'nin de yüzde 5'lik seçim barajını geçmesi öngörülüyor.

radikal milliyetçi siyasi örgütü ermeni devrimci federasyonu, diğer adıyla taşnaksutyun da seçim yarışında önemli bir yere sahip.

3 milyon 200 bin nüfuslu ermenistan parlamentosu'nda 131 sandalye bulunuyor. 131 sandalyenin 90'ı nisbi, 41'i ise çoğunluk sistemiyle seçiliyor.

seçim meydanlarındaki atışmalara rağmen halkın oyunu ekonomi belirleyecek. çünkü ermenistan 2008'deki ekonomik krizden bu yana işsizlikle boğuşuyor.

ülkenin nüfusu hızla azalıyor,  istatistiklere göre ülke nüfusu 3 milyonun altına düştü. nedeni ise göç.  özellikle eğitimli genç nüfus daha iyi yaşam şartları için batı avrupa ülkelerine gidiyor. ülke dışına göçü hızlandıran etkenlerden biri de diaspora.

ermenistan’da 2008’de yapılan başkanlık seçimlerinde muhalifler ve polis arasında çatışmalar yaşanmıştı.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;