Bilim-Teknoloji

Falcon 9 havada patladı

SpaceX firmasının Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) kargo göndermek için ateşlediği Falcon 9 roketi, ateşlenmesinden 2 dakika sonra infilak etti.

Konular: Bilim-Teknoloji

spacex'in uui'ye yedinci kargo görevini temsil eden crs-7 görevi, başarısızlıkla sonuçlandı. florida'daki cape canaveral üssünden tsi 17.21'de yapılan ateşlemenin ardından sorunsuz bir şekilde yükselen falcon 9, saniyede 1 kilometre hıza ulaştıktan birkaç saniye sonra parçalara ayrılarak infilak etti.

spacex'in twitter hesabından yapılan ilk açıklamada, 'yükselme esnasında bilinmeyen bir sorun yaşandığı ve sorun hakkında bilgi verileceği' belirtildi. patlama, roket maksimum basınç noktasına (max q) ulaştıktan kısa bir süre yaşandı. nasa, spacex'in kazanın nedeni üzerinde çalışma yaptığını ve düzenlenecek basın toplantısında kamuoyuna bilgi verileceğini belirtti.

spacex, bugün yapılacak ateşleme başarılı olsaydı falcon 9 ile üçüncü kez dikey iniş denemesi yapacaktı. roketin iniş denemesi için yüzen platform florida açıklarında hazır bekliyordu.

spacex, bugün yaşanan kazanın ardından bugüne kadar gerçekleştirdiği 17'nci ateşlemede ilk kez başarısız oldu. özel uzay-havacılık sektöründe geçtiğimiz yıl orbital sciences firmasının antares roketi infilak etmiş ve virgin galactic'in spaceship 2 uzay aracı yere çakılmıştı. en son kazanın ardından boeing ve spacex'in gerçekleştireceği 'uzay taksisi' görevleri de tartışmaya açılabilir. iki firma 2017'de başlaması planlanan görevlerde uui'ye astronot taşıyacak.

falcon 9'un taşıdığı kargonun da havada infilak etmesinin ardından, yeni kargonun ne zaman ateşleneceği en büyük soruyu teşkil ediyor. rusya'ya ait progress uzay aracı, 28 nisan'da ateşlenmesinin ardından uzay istasyonuna göndereceği kargo ile rotadan çıkmış ve 8 mayıs'ta dünya'ya düşmüştü. uui'deki mürettebatın yaz sonuna kadar yeterli stoku olduğu biliniyor. dragon, uzay istasyonuna malzeme götürdüğü gibi tamamlanan deneyleri de getirmekten sorumlu. 

microsoft hololens taşıyordu

dragon uzay aracı uzay istasyonuna götürülmek üzere 1,200 kg'dan fazla gıda ve malzeme taşıyordu. uui'de bir yıllık görevde bulunan astronot scott kelly, twitter üzerinden, "dragon'un ateşlenmesini izledim. başarısız olması üzücü. uzay zorlu bir yer" mesajını gönderdi. 

dragon, astronotların görevlerinde kullanması ve yerle iletişim kurması için gönderilen iki microsoft hololens gözlüğü de taşıyordu. uzay aracının patlamasıyla uui'de hologram teknolojisinin test edilmesi de zorunlu olarak ertelenmiş oldu.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;