Bilim-Teknoloji

Fenerbahçe-Ajax maçı 4K yayınlanacak

UEFA Avrupa Ligi'nde 22 Ekim'de oynanacak Fenerbahçe-Ajax maçı TRT üzerinden 4K olarak yayınlanacak.

Konular: Spor, Futbol
Türk yayıncılık tarihinde bir ilk gerçekleşiyor
Türk yayıncılık tarihinde bir ilk gerçekleşiyor [Fotoğraf: Shutterstock]

4k ya da ultra hd olarak bilinen yüksek çözünürlüklü yayıncılılık giderek yaygınlaşıyor. geçtiğimiz aylarda 4k test yayınlarına başlayan ve adını trt hd’den trt 4k’ya çeviren devlet kanalı şimdi de 4k futbol karşılaşması yayınlayacak. 22 ekim perşembe günü saat 22:05’te başlayacak olan uefa avrupa ligi karşılaşmalarından fenerbahçe-ajax futbol maçı trt 4k üzerinden 4k olarak yayınlanacak. 

karşılaşmayı 4k olarak seyredebilmek için saniyede 50 kare desteği sunan 4k desteği sunan bir televizyona sahip olmak gerekiyor. türkiye’de 4k destekli uydu alıcı bulmak zor olduğundan yapılacak yayın ağırlıklı olarak televizyon üzerinde bulunan uydu alıcılarla izlenebilecek. samsung, trt ve mediapro işbirliği ile gerçekleştirilecek olan yayın türksat 2a uydusu üzerinden 12123 mhz frekansında, h (yatay) polarizasyon ve 15000 sembol hızı ayarları ile izlenebilecek. yapılacak yayın avrupa yayıncılar birliği vasıtasıyla tüm dünyaya servis edilecek ve uyumlu cihazlarla izlenebilecek. futbol karşılaşması 4k televizyonu olmayanlar için hd olarak da yayınlanacak. 

henüz standartlar oturmadı

4k hem yayıncılık hem donanım anlamında gelişen bir teknoloji olsa da standartları henüz oturmadı. farklı 4k yayın formatlarının bulunması bunları izleyecek kişi ya da yayınlayacak kuruluşlar açısından sorun oluşturuyor. trt 4k, 50 hz üzerinden 4k yayını yaptığı için her 4k televizyon ile bu yayın izlenemiyor. televizyonun mutlaka 50 hz desteği sunması gerekiyor.  

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;