İsrail - Filistin sorunu

Filistinli balıkçılara gözaltı

İsrail'in Gazze sahilinden 6 mil avlanma menzilini 5 mile düşürmesinin ardından İsrail Deniz Kuvvetleri, Gazze açıklarında avlanan Filistinli dört balıkçıyı 'belirlenen avlanma mesafesini aştıkları gerekçesiyle' gözaltına aldı.

Ateşkesin ardından Gazze'de Filistinli balıkçılara uygulanan deniz ablukası 3 milden 6 mile çıkarılmıştı. [Fotoğraf: AA-Arşiv]

filistin balıkçılar sendikası başkanı nizar ayyaş, israil deniz kuvvetleri'ne ait sahil güvenlik görevlilerinin sabah saatlerinde gazze şeridi'nin kuzey sahilinde avlanan filistinli dört balıkçıyı gözaltına aldığını duyurdu.

israil askerlerinin, balıkçıları "belirlenen avlanma mesafesini aştıkları" iddiasıyla gözaltına almış olabileceğini aktaran ayyaş, bu sınırı aşmamaları için söz alındıktan sonra balıkçıların gün içinde serbest bırakılmalarını beklediklerini kaydetti.

israil ordusu ise konuya ilişkin henüz bir açıklama yapmadı.

israil deniz kuvvetleri geçtiğimiz çarşamba günü de filistinli iki balıkçıyı gözaltına almış, birkaç saat sonra serbest bırakmıştı.

sahil menzili 5 mile düştü

filistin tarım bakanlığı, 8 eylül pazartesi günü israil deniz kuvvetleri'nin, balıkçıların geçişine engel olmak için 5 mile deniz dubası yerleştirdiğini belirterek, bunun imzalanan ateşkes anlaşmasının açık ihlali olduğunu vurgulamıştı.

kahire’de 26 ağustos’ta varılan anlaşma öncesi israil, gazzeli balıkçılar için avlanma menzilini 3 mil olarak belirlemişti.

filistin ile israil arasında 1993'te imzalanan oslo anlaşması, filistinli balıkçıların 20 mil sınırı içinde avlanmasını öngörüyor.

ancak daha sonra mesafeyi keyfî şekilde kısaltan israil, bu çerçevede zaman zaman filistinli teknelere ateş açıyor ve balıkçıları gözaltına alıyor.

mısır dışişleri bakanlığı, kalıcı ateşkes anlaşmasının ‘gazze ile israil arasındaki sınır kapılarının açılması, insani yardımların ve inşaat malzemelerinin gazze'ye geçişine izin verilmesi, denizde avlanma alanının 6 mile çıkarılması ve diğer konularda taraflar arasındaki dolaylı müzakerelerin devam etmesi" maddeleri üzerinde gerçekleştiğini duyurmuştu. 

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;