Tunus

Gannuşi: 'Tek liderin dönüşüne izin vermeyiz'

Tunus'taki genel seçimlerde oy kaybederek, seküler Nida Tunus'un ardından ikinci olan Nahda Hareketi'nin lideri Raşid Gannuşi, hareketin, 'tek parti idolleri ve tek liderin dönüşüne izin vermeyeceğini' söyledi.

Konular: Ortadoğu, Tunus
Gannuşi ilk açıklamasında ülkede eskiye dönüşe izin vermeyecekleri mesajını verdi. [Fotoğraf: AFP-Arşiv]

nahda hareketi genel merkezi önünde basın toplantısı düzenleyen gannuşi, tunus'ta geleceğin özgürlük, islam ve milli birlikte olduğunu vurgulayarak şiddet, dışlanma ve 'terörizmin' ise reddedilmesi gerektiğini ifade etti.

tunus halkının, defalarca hile ve beyin yıkama çabalarıyla karşılaşmasına rağmen akıllı ve vefalı kalacaklarını söyleyen gannuşi, "nahda, tek parti idolleri ve tek liderin dönüşüne izin vermeyecek" dedi.

nahda hareketi başkan yardımcısı abdulhamid celasi de nahda hareketi ve diğer partilerle muhtemel koalisyonun şartlarını açıkladı.

celasi, çizgilerinin devrimin programını uygulamak, tunus'un istikrarını garanti etmek ve devrimin hedeflerini gerçekleştirmek olduğunu, siyasi konumun öneminin bulunmadığını söyledi.

nahda'nın önemli bir siyasi taraf ve güç olduğunu vurgulayan celasi, ileriki yıllarda önemli rolünün olacağını ve siyasi arenanın kilitleri arasında yer alacağını ifade etti.

nida tunus kazandı

tunus'ta resmi olamayan sonuçlara göre genel seçimleri seküler nida tunus (tunus'un sesi) partisi kazandı.

nahda partisi, seçimi ikinci sırada tamamladığını kabul etti ve seçimden birinci çıkan nida tunus partisi'ni başarısından dolayı tebrik ettiğini açıkladı.

resmi olmayan sonuçlara göre, laiklik yanlısı nida tunus partisi oyların yüzde 38.24'ünü alarak parlamentoda 83 sandalyeye ulaşırken, müslüman kardeşler çizgisine yakın olduğu bilinen nahda partisi oyların yüzde 31,33'ü ile 68 sandalyeye sahip oldu.

tunus cumhurbaşkanı munsif merzuki'nin nida tunus partisi'ni hükümeti kurmakla görevlendirmesi bekleniyor. partinin parlamentoda çoğunluğu sağlamak için siyasi taraflarla koalisyon oluşturması muhtemel.

seçimlerde nahda partisi'nin ilk sırada, nida tunus partisi'nin ise ikinci olarak çıkması tahmin ediliyordu.

tunus anayasası'na göre cumhurbaşkanı seçimi kazanan partiyi hükümeti kurmakla görevlendiriyor.

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;