2014 Cumhurbaşkanlığı seçimi

Gül'den cumhurbaşkanlığı seçimi açıklaması

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yaklaşan cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili konuştu, "Önce arkadaşlarla konuşacağız" dedi.

Konular: Türkiye

Haberin Öne Çıkanları

Cumhurbaşkanlığı seçimi

Gül'den açıklama

Abdullah Gül
Abdullah Gül, Kenyalı mevkidaşı Kenyatta ile ortak basın toplantısı düzenledi. [AFP]

cumhurbaşkanı abdullah gül, yaklaşan cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili bir soruya yanıt verdi. "başbakan başta olmak üzere arkadaşlarımla konuşacağım, ardından bir yol çizeceğiz" dedi.

gül, kenya cumhurbaşkanı uhuru kenyatta ile ortak basın toplantısı yaptı. cumhurbaşkanlığı seçimi ve gül'ün başbakan olabilmesi için tartışılmaya başlanan bayburt modeli ile ilgili soruyu yanıtladı:

"mahalli seçimlerden sonraki seçim cumhurbaşkanlığı seçimi olduğuna göre, ona da dört, beş ay gibi kısa bir süre kaldığına göre mevzunun, tartışılacak konunun bu olduğu aşikardı. zamanı geliyor, bu iş konuşulacak dedim. realist olmamız gerekir. yine şunu da ifade etmek istiyorum, şahsımla ilgili de söz konusu olduğu için oturup arkadaşlarımla konuşacağımı, sayın başbakan başta olmak üzere onlarla görüşmemin ardından bir karar vereceğimizi, bir yol çizeceğimizi söyleyebilirim. şahsımla ilgili konularda benim ne düşündüğüm, ne söyleyeceğim önemli olacak tabii ki."

bayburt modeli

cumhurbaşkanlığı seçimlerinde tayyip erdoğan'ın çankaya köşkü'ne çıkması, abdullah gül'ün de başbakan olabilmesi için gündeme getirilen model ilk olarak başbakan yardımcısı emrullah işler tarafından dillendirildi. bayburt'un tek milletvekilinin istifa edip, yerine gül'ün seçimle meclis'e girebilmesini içeren formül ara seçim modeline en uygun yöntem olarak gündeme getirildi. ara seçimin şartı kanunda şöyle düzenleniyor:

"genel seçimler yapıldıktan sonra 30 ay geçmeden ara seçime gidilemez. ancak, bir ilin veya seçim çevresinin tbmm’de üyesi kalmaması halinde boşalmayı takip eden 90 günden sonraki ilk pazar günü o seçim çevresinde ara seçime gidilir."

kaynak: al jazeera

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;