IŞİD

Hagel: Plan onaylandı Obama’ya sunuldu

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, kendisi ve Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey'nin, Suriye içerisindeki IŞİD hedeflerine saldırı düzenlemeye yönelik bir planı onayladığını ve planın ABD Başkanı Obama'ya sunulduğunu açıkladı.

Konular: Ortadoğu, ABD, Irak, Suriye
ABD Savunma Bakanı Hagel, Türkiye'nin güvenli bölge talebi konusunda görüş alışverişine açık olduklarını açıkladı. [Fotoğraf-AFP-Arşiv]

savunma bakanı hagel, temsilciler meclisi silahlı hizmetler komitesi'nde düzenlenen işid stratejisi konulu oturumda yaptığı açıklamada, "işid'in irak-suriye sınırında serbestçe hareket etmesi ve suriye'de güvenli bölge bulmaya devam etmesi nedeniyle, eylemlerimizi sadece adı kalmış bir sınırla kısıtlamayacağız" dedi.

abd merkez kuvvetler komutanlığı'nın (centcom), işid'in komuta-kontrol kademesi, lojistik kabiliyetleri ve altyapısı da dahil olmak üzere örgütün suriye'deki sığınaklarına karşı hedefe odaklı eyleme geçilmesini içeren bir plan hazırladığını belirten hagel, "general dempsey ve ben, centcom planını onayladık" ifadesini kullandı.

hagel, centcom komutanı general lloyd austin'ın planla ilgili önceki gün başkan obama'ya, florida-tampa'daki centcom üssünü ziyareti sırasında brifing verdiğini aktardı.

 ‘küçük silahlarla başlayacağız’

temsilciler meclisi'nde kabul edilen ve senato'da görüşülen, suriyeli  ılımlı muhaliflere askeri ekipman ve eğitim verilmesi planına da değinen hagel, sözkonusu yardım paketinin ilk aşamada küçük silahlar, araçlar ve haberleşme gibi basit teçhizatların yanında, taktiksel ve daha ileri düzeydeki eğitimlerden oluşacağını kaydetti. hagel, muhalif güçlerin savaş alanındaki etkinlikleri arttıkça, "en güvenilir komutanlar ve kabiliyete sahip güçlere giderek daha sofistike türden yardımlar sağlamaya hazır olacaklarını" belirtti.

hagel, "hedef, işid'e karşı sayısal eşitliği başarmak değil, ılımlı suriyeli muhalif güçlerin, eğitim almış üstün savaşçılar olmalarını sağlamak. işid'in adam toplamasına sekte vurmayı ve suriye muhalefetinin, işid'in zaten irak güvenlik güçleri ve kürt güçlerinden gördüğü baskıya bir yenisini ilave etmesini sağlamayı amaçlıyoruz" ifadelerini kullandı.

 ‘silahların yanlış ellere gitmemesi için’

bu programın başarılı olmasında, eğitim ve ekipman desteği verilecek muhalifleri belirlemeye yönelik titiz bir eleme işleminin yürütülmesinin kritik önem taşıyacağını vurgulayan hagel, savunma bakanlığı olarak, bu süreçte abd dışişleri bakanlığı, istihbarat camiası ve bölgedeki tüm ortaklarıyla bu konuda yakın çalışma içerisinde olacaklarını söyledi. hagel, "silahların muhalefetin radikal unsurlarının, işid'in, esed rejiminin ya da diğer aşırılık yanlısı grupların eline düşmemesini sağlamak için onları yakından takip edeceğiz" dedi.

her süreçte riskin olduğu, eyleme geçmenin de eyleme geçmemenin de riskler barındırdığı görüşünü dile getiren hagel, "ancak işid'in bu ülkeye, bölgeye ve müttefiklerimize oluşturduğu gerçek tehdit gözönüne alındığında bu riski almanın doğru olduğuna inanıyoruz" diye konuştu.

“esed, kimyasal silahlar sözleşmesi'ni ihlal etti” 

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nde konuştu. [Fotoğraf-AFP]

abd dışişleri bakanı john kerry de temsilciler meclisi dış ilişkiler komitesi'nde yine işid stratejisinin ele alındığı bir oturumda konuştu.

kerry, suriye devlet başkanı beşşar esed'in klor gazı kullandığına dair kanıtların bulunduğuna inandıklarını belirterek, bunun kimyasal silahlar sözleşmesi altında yasaklandığını ve dolayısıyla esed'in bu sözleşmeyi ihlal ettiğini belirtti.

suriyeli muhalif güçlerin kapasiteleri ve güvenilirliğine dair bazı kongre üyelerinin çekincelerini de gidermeye çalıştığı görülen kerry, "tüm bu güçlerin işid'e karşı savaşmada sağlam bir karnesi var. dolayısıyla bizim hissiyatımız, burada birlikte çalışacağımız birşey olduğu yönünde. bunun kolay olacağını, bir gecede başarılacağını söylemiyorum. ancak suriye muhalefeti, destek eksikliğine rağmen ayakta kalmayı başardı ve savaşmaya devam ediyor. bizim kanaatimize göre şimdi daha da fazla savaşacaklar" diye konuştu.

kerry, oluşturmaya çalıştıkları küresel koalisyon işid'e karşı harekete geçmeye hazır hale geldiğinde, "ılımlılar" tarafına geçen kişilerin sayısında da artış göreceklerini, muhalefetin gücünü artıracağını ve işid'i izole etmeyi başlayabileceklerini söyledi.

abd dışişleri bakanı kerry, oturum sırasında, işid gibi gruplara çeşitli çevrelerden fon akışının durdurulması gerektiğinden bahsederken, cümlesinin bir yerinde "islami radikal gruplar" ifadesini kullandıktan sonra, "islami" kelimesini kullanmanın yanlış olduğunu belirterek, ifadesini "radikal dini aşırılık yanlıları" olarak değiştirdi. 

“abd'den işid'e yeni hava saldırıları”

abd ordusu da irak'ta işid hedeflerini vurmaya devam ediyor.

centcom'dan yapılan açıklamada, amerikan savaş uçaklarınca musul'un güneydoğusundaki işid'e ait bir eğitim kampı yakınında düzenlenen saldırıda örgüte ait bir zırhlı araç, iki bina ve büyük bir kara birliğinin imha edildiği, bağdat'ın güneydoğusundaki diğer bir saldırıda da işid'in bir mühimmat deposunun hasara uğratıldığı belirtildi.

centcom, abd ordusunun bugüne kadar irak'ta 176 hava saldırısı düzenlediğini bildirdi.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;