Lübnan

Hariri: Suriye'den çekilin

Eski Lübnan Başbakanı Saad Hariri, Hizbullah'a Suriye'den çekilmesi çağrısında bulundu. "Hizbullah terör cinnetini ülkemize taşıdı. Tekrar ediyoruz. Suriye'den çekilin. Suriye'deki yangını ülkemize taşıdığınız yeter" dedi.

Saad Hariri, babası Refik Hariri'nin ölümünün 10. yıl dönümü dolayısıyla başkent Beyrut'ta düzenlenen anma töreninde konuştu. [Fotoğraf: AA]

kendisi gibi lübnan'ın eski başbakanlarından olan babası refik hariri'nin ölümünün 10. yıl dönümü dolayısıyla başkent beyrut'ta düzenlenen anma töreninde konuşan saad hariri, "açıkça biz, hizbullah'a, savaş ve barış kararlarında devletin çıkarlarının önüne geçmesi, suriye rejimi ve iran'ı kurtarmak için devlet imkanlarını kullanarak lübnan'ı askeri bir meydan yapması konusunda verilecek hiç bir hakkı tanımıyoruz" dedi.

hizbullah'la diyalog konusuna da değinen hariri, "eğer hizbullah suriye'den çekilmeyi kabul etseydi diyalog masasına oturmayı düşünüyorduk. zira bu aşamada diyalog oldukça zaruri. daha önce de söylediğimiz gibi hizbullah'ın suriye'de savaşa girmesi bir delilikti. terör cinnetini ülkemize taşıdı. yeniden tekrar ediyoruz. suriye'den çekilin. suriye'deki yangını ülkemize taşıdığınız yeter" diye konuştu. 

anma töreninde ayrıca refik hariri'nin hayatını anlatan bir sinevizyon gösterisi yapıldı. sinevizyonda 11. cumhurbaşkanı abdullah gül ile filistin devlet başkanı mahmud abbas'ın da hariri'nin hayatına dair paylaştığı bazı kesitlere yer verildi.

lübnan başbakanı refik hariri 2005 yılında, beyrut'ta bomba yüklü araçla düzenlenen suikast sonucu korumaları ve yardımcılarıyla beraber hayatını kaybetmişti. 

suikastı aydınlatmak için açılan davada, birleşmiş milletler'e (bm) bağlı uluslararası lübnan özel mahkemesi'nde ilk duruşma, 2015'in ocak ayında yapılmıştı.

karşılıklı saldırılar düzenlendi

israil helikopteri 18 ocak'ta, suriye-israil sınırında bulunan golan tepeleri'ndeki kuneytra kentinde devriye gezen hizbullah'a ait araca saldırı düzenlemiş, olayda, iran devrim muhafızları komutanlarından tuğgeneral muhammed ali allahdadi'nin de aralarında bulunduğu 6 hizbullah üyesi hayatını kaybetmişti.

lübnan'ın güneyinde israil'in işgali altındaki sınır bölgesi şebaa çiftlikleri'nde devriye gezen israil askeri aracına 28 ocak'ta hizbullah tarafından düzenlenen füze saldırısı sonucu 2 israil askeri ölmüş, 7 asker yaralanmıştı. hizbullah bu saldırıyla israil'e misillemede bulunduğunu duyurmuştu.

karşılıklı düzenlenen saldırılar 2006'daki savaştan sonra israil-lübnan sınırını yeniden hareketlendirmiş, israil genelkurmay başkanı benny gantz, ülkesinin gelecekte lübnan sınırındaki 'düşmanlarıyla' yeniden savaşacağını söylemişti. gantz, "yeni bir savaş kaçınılmaz" ifadesini kullanmıştı.

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;