Ahmet Davutoğlu

'İhbar yoksa engellemek güç'

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Fransa'daki saldırıları protesto için Paris'te düzenlenecek Cumhuriyet Yürüyüşü'ne katılmak için Fransa'ya gitti. Davutoğlu, market baskınını yapan zanlının eşinin Türkiye'den Suriye'ye geçtiği iddiası için, "Önceden bir ihbar söz konusu olmaması halinde engellenmesi çok güç" dedi.

Konular: Fransa, Avrupa, Türkiye
Başbakan Davutoğlu, özel uçakla Fransa'ya gitti. [Fotoğraf: AA]

başbakan ahmet davutoğlu, üç günde, üçü saldırgan 20 kişinin öldüğü fransa'ya hareketinden önce havalanında açıklamalarda bulundu ve soruları yanıtladı. 

paris'te 'teröre karşı birlik' mesajı verilecek cumhuriyet yürüyüşü'ne katılacak olan davutoğlu, "terör saldırıları karşısındaki tutumumuzu bir kere daha dünyaya göstermiş olacağız. terörün dini, mezhebi, etnik kökeni olmaz.  bu saldırıyı, genelde islam dünyasına, daha özelde avrupa'daki müslümanlara yönelik bir karşı kampanyaya dönüştürmek isteyen çevrelere karşı da oradaki mevcudiyetimiz, en güçlü mesajı vermek olacaktır. bu mevcudiyetle hem teröre karşı dayanışmamızı göstereceğiz hem de müslüman, hristiyan ayrımı, avrupalı, asyalı, afrikalı ayrımı olmaksızın herkesin omuz omuza verdiği bugünde herhangi bir şekilde bu saldırıyı istismar ederek müslümanlara dönük bir kampanya başlatılmasına karşı da en güçlü mesajı vermiş olacağız. bu olayı islam dünyasına ve müslümanlara karşı kampanyaya çevirmek isteyen çevrelere karşı en güçlü cevabı vereceğiz" diye konuştu.

süpermarket saldırısını gerçekleştiren amedy coulibaly’in eşi hayat boumeddiene’in saldırıdan önce türkiye’den suriye’ye geçtiği iddiaları hakkındaki soruya davutoğlu, “türkiye hangi ülkede olursa olsun herhangi bir ülkede terör faaliyeti söz konusu olduysa çok yakın işbirliği içinde oldu. bu çerçevede istihbarat birimlerimiz arasında tam bir işbirliği var. açıklanması gereken bir husus olduğunda açıklama yapılır” yanıtını verdi. ancak "milyonlarca turistin geldiği bir ülke. önceden bir ihbar söz konusu olmaması halinde engellenmesi çok güç oluyor." diye de ekledi.  

akşam saatlerinde almanya’ya geçeceğini belirten davutoğlu, "sayın merkel ile önceden planlanmış ikili ziyareti gerçekleştireceğiz. perşembe günü brüksel’e gideceğim" diye konuştu.

onlarca ülke devlet başkanı, başbakan ve bakan düzeyinde paris'teki cumhuriyet yürüyüşü'ne katılacak. etkinliğe katılacak liderler, paris’in voltaire meydanı’ndan nation meydanı’na, kortejle birlikte yürüyüş yapacaklar.

paris'te, çarşamba günü mizah dergisi charlie hebdo'ya yapılan saldırıda 12 kişi ölmüştü. ertesi gün bir kadın polis memuru öldürüldü. cuma günü ilk saldırının faili kouachi kardeşler sığındıkları bir matbaada kuşatıldı. aynı saatlerde amedi coulibaly adlı saldırgan paris'te bir yahudi marketinde yaklaşık 20 kişiyi rehin aldı. akşam satlerinde yapılan operasyonlarda üç saldırgan da öldürüldü. marketteki dört rehine de hayatını kaybetti.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;