Eğitim

İlk LYS oturumu bitti

Üniversite sınavının ikinci aşaması LYS'nin ilk oturumu tamamlandı. Öğrenciler sosyal bilimler testini yanıtladı. Pazar günü ise matematik ve yabancı dil testlerinden sınava girecekler.

Konular: Türkiye, Eğitim
Üniversite sınavının ikinci aşaması olan LYS beş oturumda yapılacak. Öğrenciler Sosyal Bilimler testine girdi. [Fotoğraf: AA]

geniş güvenlik önlemlerinin alındığı sınav saat 10.00'da başladı. öğrenciler 135 dakika boyunca tarih, coğrafya-2, felsefe grubu ile din kültürü ve ahlâk bilgisi sorularını çözdü. sınava 473 bin 440 aday katıldı. lys maratonu pazar günü matematik (lys-1) ve yabancı dil (lys-5) testleriyle devam edecek. öğrenciler, 20 haziran'da fen bilimleri  (lys-2) testine, 21 haziran'da ise edebiyat-coğrafya (lys-3) testine girecek. beş oturumda tamamlanacak lys'de yaklaşık 1 milyon aday yarışıyor.

adaylar bu yıl ilk kez şifreleriyle cevap kağıtlarını ve soruların tamamını pazar günü internet üzerinden görebilecek. kamuoyuyla ise eskiden olduğu gibi soruların yüzde 20’si paylaşılacak.

üniversite kontenjanları da belli oldu

yükseköğretim kurulu da sınav öncesinde üniversite kontenjanlarını açıkladı. bu yıl devlet ve vakıf üniversitelerinin lisans, ön lisans programlarına toplamda 803 bin 585 öğrenci yerleşebilecek. buna göre devlet üniversitelerinde geçen yıl 337 bin 584 olan lisans programı kontenjanı bu yıl 328 bin 973’e düştü. ön lisans programlarında en önemli artış vakıf üniversitelerinde gerçekleşti. 2014’te vakıflarda 59 bin 403 olan ön lisans programı kontenjanları bu yıl 74 bin 6’ya çıkarıldı.

kaynak: al jazeera 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;