Avrupa

İngiltere'de eşcinsel evliliğe yeşil ışık

Başbakan Cameron'un desteklediği yasa tasarısı partisinden bazı milletvekillerinin karşı çıkmasına karşın Avam Kamarası'ndan geçti.

Haberin Öne Çıkanları

161'e karşı 361 oy

İşçi Partisi'nden destek

Lordlar oylayacak

Tartışmalı yasa tasarısı, İngiltere'de Fransa'daki kadar büyük protesto gösterilerine yol açmadı. [EPA]

ingiltere parlamentosu'nun alt kanadı olan avam kamarası, ülkede aynı cinsiyete sahip çiftlere resmi ve dini nikah kıyılabilmesine imkan veren tasarıyı onayladı. başbakan david cameron, tasarının kabulü için ana muhalefetteki işçi partisi ile anlaşmak zorunda kaldı. 

salı akşamı yapılan oylamada, cameron'ın lideri olduğu muhafazakar parti'den 133 milletvekili tasarının aleyhinde oy kullandı. ancak işçi partisi ile hükümetin küçük ortağı liberal demokrat parti'nin desteği sonucu, tasarı 161'e karşı 336 oyla kabul edildi.

yasa tasarısı çarşamba günü de lordlar kamarası’na sunulacak. tasarının, ingiltere parlamentosu'nun üst kanadında gelecek ay yapılacak oturumda uzun tartışmalara yol açması bekleniyor. 

anglikan kilisesi’nin karşı çıktığı düzenleme yasalaşırsa, ingiltere ve galler'de 2014’ten itibaren eşcinseller de diğer çiftler ile aynı haklara sahip olacak. daha önce 'medeni ortaklık' adı altında hayatlarını birleştirenlere resmi nikah yolu açılacak.

avam kamarası'nda şubat ayında yapılan ilk oylamada ise tasarıya 400 milletvekili destek vermiş, 75 milletvekili ise tasarının aleyhinde oy kullanmıştı. 

ukip endişesi

ingiltere'de hükümetin büyük ortağı olan muhafazakar parti'yi destekleyenlerin önemli bir bölümü, partilerinin, başbakan cameron'un eşcinsel evliliğe verdiği destek nedeniyle iki yıl sonra yapılacak genel seçimlerde ingiltere bağımsızlık partisi'ne (ukip) oy kaptırmasından endişeli.

ingiltere'nin avrupa birliği'nden çıkmasını savunan sağcı parti, ülkede 3 mayıs'ta yapılan kısmi yerel seçimlerde oyların yüzde 23'ünü almıştı.

avrupa'da ise son olarak fransa'da, eşcinsel evliliğe ve eşçinsel çiftlerin evlat edinmesine veren yasa 18 mayıs'ta yürürlüğe girmişti. fransa, böylece dünyada eşcinsel evlilikleri yasal kabul eden 14. ülke olmuştu.

tasarı parlamentoda tartışılırken fransa'da geniş çaplı proptesto gösterileri düzenlenmiş, eşcinsel evliliğe karşı çıkan kesimler ve destekleyenler sık sık sokak gösterilerinde karşı karşıya gelmişti.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;