IŞİD

İngiltere’de 'terör' tehdidi 'ciddi'

Londra, Irak ve Suriye’deki gelişmeler sonrasında ülkedeki terör tehdidi seviyesini ‘önemli’den ‘ciddiye’ yükseltti. ‘Ciddi’ seviyesi, ülkedeki olası ‘terör’ tehdidiyle ilgili ikinci en önemli seviye anlamına geliyor.

ABD'li gazeteci James Foley 2012 yılında Suriye'de kaçırıldı. ABD, askeri operasyon düzenlemelerine rağmen Foley'i kurtaramadıklarını açıkladı. [Fotoğraf: AFP]

terör seviyesinin en yüksek olduğu durum ingiltere’de ‘kritik’, yani çok yakın bir zamanda ‘terör saldırısı’ olma durumuna işaret ediyor.

içişleri bakanı theresa may, kritik bir durumun söz konusu olmadığını ancak ‘ciddi terör tehdidi seviyesi’ uyarınca saldırı ihtimalinin oldukça yüksek olduğuna işaret etti.

may, “terör tehdidi seviyesinin artmasının sebebi, batı’ya saldırı planlayan terör gruplarının faaliyette olduğu irak ve suriye’deki son gelişmelerdir. bu saldırı planları ingiltere ve diğer avrupa ülkelerinden bu bölgelere savaşmaya giden kişileri de kapsıyor” ifadelerini kullandı.

'ingiltere'den en az 500 kişi var'

bir basın toplantısı düzenleyen başbakan david cameron, suriye ve irak'ta savaşmak üzere ingitere'den en az beş yüz kişinin bu ülkelere gittiği söyledi.

cameron bunun önüne geçmek için bir plan üzerinde çalıştıklarını, suriye ve irak'a gitmeye çalışan ingiltere vatandaşlarının gerekirse pasaportlarına el konulmasının kolaylaştırılacağını söyledi. cameron planın ayrıntılarını pazartesi günü ingiltere parlamentosu olan avam kamarası'na anlatacak.  

Cameron önlem alınmadığı takdirde Akdeniz'e kıyı bir 'terör devleti'yle karşı karşıya olunacağını söyledi. [Reuters]

reuters haber ajansına göre geçtiğimiz hafta abd’li gazeteci james foley’in, ingiltere vatandaşı olduğu tahmin edilen bir işid mensubu tarafından öldürülmesi, ingiliz vatandaşlarının irak ve suriye’deki gruplara katılmasının engellenmesi yönündeki çağrıları artırdı.

batı ülkeleri son dönemde, irak ve suriye’de savaşan vatandaşlarının avrupa ve abd’ye dönerek saldırı gerçekleştirme ihtimalinden endişe ettiklerini vurguluyor.

işid’in irak’ta kürt bölgesine doğru ilerleyişi ve ardından james foley’in öldürülmesiyle birlikte batı ülkeleri örgüte karşı seslerini yükseltmeye başladı.

irak-şam islam devleti (işid), irak ve suriye’de faaliyet gösteren silahlı bir örgüt. selefi ideolojiye sahip işid; irak, suriye, filistin ve ürdün topraklarını içine alan bölgede şeriata dayalı bir devlet kurmak istiyor. 2004’te irak’ta kurulan ve şu anda liderliğini ebubekir el bağdadi’nin yaptığı işid, suriye ve irak’taki en güçlü silahlı gruplar arasında yer alıyor.

kaynak: al jazeera ve reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;