İran

Irak İran'dan doğalgaz alıyor

İran’ın doğalgazda en büyük müşterisi Irak olacak. İhracat, Temmuz 2014’te başlıyor.

Dünya doğalgaz rezervlerinde lider Rusya'yı İran takip ediyor.

geçtiğimiz hafta iran’a giden irak başbakanı nuri el maliki’nin ziyareti yeni bir işbirliğinin başlangıcı oldu. iki ülke ekonomik ilişkileri arttırmak istiyor.

ilk somut anlaşma enerjide gerçekleşti. iki ülke 10 yıllık doğalgaz anlaşması imzaladı. buna göre iran, irak’a temmuz 2014'ten itibaren günde 7 milyon metreküp doğalgaz ihraç edecek.

ihraç edilecek gaz ile bağdat ve diyala’daki üç doğalgaz santrali beslenecek. iran ulusal doğalgaz ihracat şirketi başkanı ali reza kemali, ihracatın 2015’te günlük 25 milyon metreküpe ve sonrasında da 40 milyon metreküpe çıkacağını açıkladı. kemali, ayrıca irak’ın güneyindeki basra’ya da günlük 50 milyon metreküp ihracat için kontrat hazırladıklarını, anlaşmanın birkaç hafta içinde hazır olacağını söyledi. 

nükleer anlaşması yatırım getirecek

iran’ın ihracatını arttırması, üretimin yükselmesi ile de doğru orantılı. iran’a yaptırımlar nedeniyle yabancı yatırımcılar petrol ve doğalgaz sahalarından çekilmişti. iran ile nükleer müzakerelerde anlaşma sağlanması, yatırımların yeniden başlayacağı yönünde umutları arttırdı.

iran petrol bakanı bijan zangadeh, geçtiğimiz hafta yedi yabancı şirketine yatırım çağrısı yapmıştı. iranlı bakan ayrıca üretim artışı programının yolunda gittiğini söyledi.

iran’da üretim artmasına rağmen, iç talep son 10 yılda ikiye katlandı. bunun sonucunda iran doğalgazda kendi ihtiyacını karşılayamıyor, neredeyse 10 yıldır doğalgaz ithal ediyor. üretimin artması ülke ekonomisinde de rahatlama sağlayacak. 

iran, rusya'nın ardından dünyanın en büyük doğalgaz rezevlerine sahip. iran'da dünya doğalgaz rezervinin yüzde 15.8'i bulunuyor. 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;