Kuveyt

İran-Kuveyt arasında yeni anlaşmalar

Kuveyt Emiri Sabah Ahmet Cabir Sabah, İran ziyaretinde yetkililerle temasları sürdürüyor. Sabah ve beraberindeki beş bakan, İran yetkililerle altı işbirliği anlaşmasını imzaladı.

Konular: Ortadoğu, Kuveyt, İran
Kuveyt Emiri Sabah Cabir Sabah, İran'ı ilk kez ziyaret ediyor. [Fotoğraf: Al Jazeera]

sabah ziyarette iran cumhurbaşkanı hasan ruhani ile çeşitli konularda müzakerelerde bulundu. kuveyt emirlik divanı, "ruhani ile müzakereler, iki ülkenin arasındaki ikili ilişkiler, iki ülkenin çıkarlarını korumak için ilişkileri geliştirmenin yanı sıra bölgesel ve uluslararası krizler gibi konuları içeriyor" açıklamasını yaptı.

ruhani, kuveyt emiri’nin tarihi olarak nitelediği ziyaretin, iki ülkenin arasında iyi ilişkilere bir ‘başlangıç noktası’ olduğunu, bölgesel sorunların üstesinden gelebilmek için önemli bir adım olduğunu vurguladı. ruhani, iran’ın körfez ülkeleri arasında iyi ilişkileri kurmaya hazır olduğunu ifade etti.

1979'dan beri ilk ziyaret

1979 iran islami devrimi’nin başladığından bu yana bir kuveyt emiri’nin gerçekleştiği ilk iran ziyaretinde, iki ülkenin arasında güvenlik, hava taşıma, gümrük, spor, turizm ve çevre konularında altı önemli anlaşma imzalandı.

işbirliği anlaşmaları imzalama törenine sabah ve ruhani başta olmak üzere iki ülkenin dışişleri bakanları ve ilgili bakanlar da katıldı. sabah’ın iran’a ziyaretine ise, başbakan yardımcısı, dışişleri bakanı, ticaret ve sanayi bakanı, maliye bakanı ve petrol bakanı’nın da aralarında olduğu üst düzey bir heyet eşlik ediyor.

kuveyt ticaret bakanı abdulmuhsin mudac, iki ülkenin arasındaki ticaret hacminin 150 milyon dolar olduğunu belirtirken, ticaret hacminin artması gerektiğini ifade etti.

iran dışişleri bakan yardımcısı hüseyin emir abdullihyan ise, görüşmelerde mezhepsel çatışmaların önüne geçilmesi için yapılabilecek çalışmaların da gündeme geleceğini belirtti.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;