Avrupa

İran'a petrol ambargosu yok

Brüksel'de toplanan AB dışişleri bakanları yaptırımlar listesini genişletti ancak görüş ayrılıkları yüzünden, tartışılan ambargo hakkında bir karar almadı.

Haberin Öne Çıkanları

İran'a baskı arttı

180'den fazla kişi ve kurum listede

Zanlılar serbest

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague (solda) İran'a baskının artırılması için destek aradı. [Reuters]

nükleer programı kaygı yaratan iran üzerinde baskıyı arttıran avrupa birliği (ab), bu ülkedeki 180'den fazla kişi ve kurumu yaptırımları kapsamına aldı. karar, ab dışişleri bakanlarının brüksel'deki toplantısında açıklandı. iran'a petrol ambargosu uygulanması konusunda ise anlaşmaya varılamadı.

ab'nin iran'a yönelik son kararında ise birleşmiş milletler'e bağlı (bm) uluslararası atom enerjisi kurumu'nun (uaek) bu ülkeyle ilgili yayımladığı son raporunu etkili oldu. uaek 8 kasım'da açıkladığı raporunda, iran'ın geçmişte atom bombası sahibi olma yolunda çalıştığını ve hala gizlice bu amaç için araştırmalarını sürdürüyor olabileceğini belirtmişti. ab, tahran'a yönelik basıkının gerekeçesini hassas nükleer faaliyetlerini durdurma çağrısınının reddedilmesi olarak açıklıyor. suçlamaları reddeden iran yönetimi ise nükleer programının barışçıl amaçlı olduğunu savunuyor. 
 
petrol ambargosuda görüş ayrılığı 
 
onaylanan yaptırımlar konusunda uzlaşma yaşanırken, ab petrol ambargosu ve iran merkez bankası'nın mal varlıklarının dondurulması konularında ise bölünmüş durumda. iran merkez bankası'na karşı harekete geçilmesini savunan ülkeler arasında, salı günü tahran büyükelçiliği basılan ve iran'la diplomatik ilişkileri azaltan ingiltere de vardı. 
 
ingiltere'yle beraber fransa, almanya ve isveç, tahran'dan petrol alımının yasaklanmasını isterken, bu talebe iran petrollerine önemli ölçüde bağımlı olan italya, ispanya ve yunanistan karşı çıktı. zira böylesi bir ambargo muhtemelen petrol fiyatlarının artmasına yol açacak. 
 
diplomatik kulislerde, özellikle ekonomik açıdan sıkıntılı günler geçiren yunanistan’ın, iran’dan uygun koşullarda petrol aldığı, atina hükümetinin bu sebeple petrol ambargosuna yanaşmadığı konuşuluyor.

fransız haber ajansı afp'ye konuşan bir diplomat, ab dışişleri bakanlarının, iran'ın hayati önemdeki enerji sektörünü hedef alabilecek ek cezai önlemler üzerinde de çalışacaklarını söyledi.  

fransa dışişleri bakanı alain juppe ise iran’a petrol ambargosu uygulanması halinde olası petrol açığının dengelenmesi için ab’nin müttefikleriyle birlikte çalışacağını açıkladı. “konunun üzerinde çalışıyoruz” diyen juppe, yunanistan’ın bazı kaygılar dile getirdiğini, bu kaygıların ab tarafından dikkate alındığını  ve iran’dan gelecek petrolü diğer ülkelerdeki üretimi arttırarak telafi edebileceklerini kaydetti.

ingiltere harekete geçebilir 
 
ab'nin son kararları sonrası ingiltere'nin iran'a yönelik yaptırmlarını arttırabileceği konuşuluyor.
 
ingiltere, tahran büyükelçiliği'nin salı günü basılması sonrası iran'la diplomatik ilişkilerini azaltmıştı. londra, tahran'daki elçiliğini kapatmış ve ingiltere'deki iranlı diplomatlara ülkeyi terk etmeleri için 48 saat süre vermişti.
 
almanya, fransa ve hollanda da ingiltere ile dayanışma içinde iran'daki büyükelçilerini geri çağırmışlardı.
 
saldırganlar serbest
 
öte yandan iran'da, ingiltere büyükelçiliği'ne düzenlenen saldırı ile bağlantılı olarak gözaltına alınan 11 kişi serbest bırakıldı. haberi duyuran yarı resmi fars haber ajansı, kararın gerekçesini duyurmadı. 
 
11 kişi, baskın düzenledikleri elçilik binasını yağmaladıkları gerekçesiyle gözaltına alınmıştı. iran yasalarına göre, mülkiyete zarar verenler üç yıla kadar hapis cezasına çarptırılabiliyor. ingiltere büyükelçiliği'ne yönelik saldırı, elçilik binası yakınında düzenlenen mitingin ardından gerçekleşmişti. saatler süren olaylar sırasında ise göstericiler elçilik binasındaki ingiliz bayrağını indirmişler, dokümanlara zarar vermişler ve en az bir aracı yakmışlardı. ayrıca ingiltere bayrağının yerine üzerinde imam hüseyin'in adının yazıldığı bir bayrak asılmış, ingiltere kraliçesi 2. elizabeth'in resmi de elçilik binasının duvarından indirilmişti. 
 
iran dışişleri bakanlığı olayı 'kabul edilemez' olarak nitelendirmiş ancak başka bazı iranlı yetkililer saldırıyı övmüştü.  gelişmeleri değerlendiren iran meclis başkanı ali laricani, 'protestocuların gazabının ingiltere'nin yıllardır bölgede hegemonya sahibi olmasına tepkiden kaynaklandığını' söylemişti. 
 
kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;