Ortadoğu

İran'dan İngiltere'ye misilleme

Londra yönetiminin yeni ekonomik yaptırımlarına tepki gösteren Tahran, İngiliz büyükelçiyi sınırdışı ediyor.

Haberin Öne Çıkanları

İki hafta süre

'Bu sadece başlangıç'

Mecliste sert eleştiri

Meclisteki görüşmeler sırasından İngiltere'ye sert tepkiler dile getirilirken, bazı milletvekilleri ayağa kalkarak slogan attı. [Reuters]

iran, ingiltere ile diplomatik ilişkilerinin seviyesini düşürmek kararı aldı. iran meclisinde yapılan oylamada diplomatik ilişkileri maslahatgüzarlık seviyesine düşürmeyi öngören tasarıyı, oy çokluğuyla kabul edildi. bu karara göre tahran’daki ingiltere büyükelçisi iki hafta içerisinde sınır dışı edilecek.

ilk olarak tasarının ana hatları için yapılan oylamaya 194 milletvekili katıldı. tasarı dörde karşı 179 oyla kabul edilirken, 11 milletvekili de çekimser oy kullandı.
ayrıntılı olarak ele alınan, ingiltere'nin tahran büyükelçisinin sınır dışı edilmesi dahil bu ülkeyle ekonomik ve ticari ilişkilere sınırlama getirilmesini de öngören tasarı için yapılan oylamaya ise 181 milletvekili katıldı.
 
ikinci ve nihai oylamada tasarı üçe karşı 171 oyla kabul edilirken, yedi milletvekili çekimser kaldı. tasarıya göre, ingiltere ile ekonomik ve ticari ilişkiler de en az seviyeye düşürülecek. karara göre ingiltere'nin tahran büyükelçisinin sınır dışı edilmesi için dışişleri bakanlığına iki hafta süre verildi.
 
tahran yönetimi ingiltere’ye yönelik oylamanın gerekçesi olarak, londra’nın yaptırımlar listesine iran merkez bankasını ekleme girişimi ile ‘düşmanca’ siyaseti gösteriyor. iran meclisi, ingiltere ile diplomatik ilişkilerin seviyesini düşürme önerisini 23 kasım'da gündeme almıştı.
 
1979 işgali hatırlatıldı
 
ingiltere ile ilişkilerin tamamen kesilmesi önerisi ise kabul edilmedi. bunun için yapılan oylamada 64 milletvekili ilişkilerin tamamen kesilmesine karşı çıkarken, 49 milletvekili tasarı lehinde oy kullandı. bu öneriye tahran hükümeti de sıcak bakmıyordu.
 
oylamanın ardından konuşan meclis başkanı ali laricani, “yasama organımız ingiltere hükümetinin tavrını titizlikle takip ediyor, bu karar sadece bir başlangıç” diye konuştu. 
 
tasarıyı yeterli bulmayan parlamenterler ise ingiltere ile ilişkilerin tamamen kesilmesi yönünde görüş belirterek, tek bir temsilcinin bulundurulmasının bile ‘ihanet’ olarak algılanması gerektiğini ifade etti.
 
londra’ya daha sert sözlerle yüklenen parlamenterlerden mehdi kucakzade ise tahran’daki amerika birleşik devletleri (abd) büyükelçiliğinin 1979 yılında işgal edildiği eylemi hatırlatarak, iran halkının ingiltere’ye benzer şekilde darbe vurabileceğini söyledi. 
 
oylama sıradında bazı meclis üyeleri “ingiltere’ye ölüm” diye bağırarak slogan attı. 
 
kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;