Türkiye

Irkçı pankart taşıyanlar serbest

İstanbul'da, 26 Şubat günü Hocalı Katliamı'nı anma gösterisinde pankart taşıyanlardan dokuzu gözaltına alındı ve savcılık tarafından serbest bırakıldı.

Haberin Öne Çıkanları

'Elimize tutuşturuldu'

Tepki toplamıştı

'Kanun yetersiz'

Gözaltına alınanlar, Beyoğlu'na giderken tanımadıkları kişiler tarafından ellerine pankartlar verildiğini söyledi. [AA]

istanbul'da azerbaycan'daki hocalı katliamı'na yönelik protesto gösterilerinde taşınan pankartlarla ilgili soruşturma sürüyor. 26 şubat tarihinde gerçekleşen gösteride ırkçı pankartlar taşıdıkları gerekçesiyle gözaltına alınan dokuz kişi, ifadelerinde pankartları kendilerine tanımadıkları kişilerin verdiğini söyledi. gözaltına alınanlar, savcılık ifadesinin ardından serbest bırakıldı.

Nefret suçu

belirli ve ortak karakteristik özellikleri bulunan birey ve gruplara veya onların mülklerine yönelik önyargılarla işlenmiş suçlar olarak tanımlanıyor. bu tür suçlar, dünya çapında başta etnik, ulusal ve dini kimlik, cinsiyet, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelli olmak üzere; sağlık durumu, zihinsel ya da fiziksel engellilik, toplumsal statü, siyasi veya felsefi görüş, eğitim durumu gibi özelliklere yönelik olarak da işleniyor. bu suç, taciz ve hakaretten, mülk ve eşyalara zarar vermeye, okul veya işyerinde zorbalıktan kundaklama ve cinayete kadar uzanabiliyor.

1992’de azerbaycan’ın hocalı kentinde yapılan katliam için, 26 şubat günü taksim meydanı’nda anma ve protesto gösterisi yapılmıştı. içişleri bakanı idris naim şahin’in de katıldığı gösterilerde bazı gruplar ırkçılık ve hakaret içeren pankartlar taşımıştı. eylemde, agos gazetesi genel yayın yönetmeni hrant dink’i öldüren ogün samast ve yasin hayal’e övgü içeren sloganlar atılması kamuoyunda tartışmalara neden olmuştu. 

hocalı katliamı'nı anma mitinginde açılan pankartlar ve atılan sloganlar üzerine insan hakları derneği ve tbmm insan haklarını inceleme komisyonu suç duyurusunda bulunmuştu.

çağlayan'daki istanbul adliyesi'ne gelen ihd istanbul şubesi üyelerinin yaptığı basın açıklamasında, taksim'de yapılan mitingde içişleri bakanı idris naim şahin'in de bir konuşma yaptığı hatırlatılarak, miting sırasında atılan sloganlar ve taşınan pankartlar protesto edilmişti.

açıklamanın ardından, içişleri bakanı idris naim şahin ve miting tertip komitesi hakkında hazırlanan suç duyurusu dilekçesi, müracaat savcılığına verilmişti. 

kanunlar yetersiz 

tbmm insan hakları komisyonu başkanı ak partili ayhan sefer üstün olaya "ordaki pankartlar tamamen ırkçı, ayrımcı ve nefret uyandıran ifadeler içermektedir. tck’da 2005’te bir değişiklik yaptık. çok açık ayrımcılık yapanların hangi cezaya maruz kalacağı yazıyor" şeklinde tepki göstermişti. 

ancak savcıların bunu gerektiği şekilde uygulamaması sonucu ayrımcı-ırkçı söylemlerin devam ettiğini belirten üstün, "bizden nefret suçları için kanun çıkartmamızı istiyorlar. evet nefret suçları ile ilgili kanun çıkartalım. ama önce mevcut kanunları tatbik edelim" demişti. 

türkiye'de bir süredir çeşitli dernekler nefret suçlarıyla mücadele edilmesi için çalışma yapan nefret suçları yasa kampanyası platformu, avrupa güvenlik ve işbirliği teşkilatı’nın (agit) 56 katılımcı ülkesinin 34’ünde nefret suçlarına yönelik düzenleme olduğuınu ve türkiye'nin de bu ülkeler arasında yer alması gerektiğini savunuyor. 

kimi hukukçular ise tck'da bulunan nefret suçlarına yönelik maddenin yeterli olmadığı gerekçesiyle yeni bir yasayı destekliyor. 

kaynak: al jazeera ve ajanslar 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;