İş kazaları

İşçilere 7 gündür ulaşılamadı

Ermenek’teki maden ocağında mahsur kalan 18 işçiye ulaşmak için yürütülen çalışmalarda yedinci güne girildi. Enerji Bakanı Yıldız, vardıkları noktada tahminlerinin üzerinde engeller çıktığını söyledi.

Konular: Türkiye

karaman ermenek'teki maden ocağında yaşanan su baskınının ardından başbakanlık afet ve acil durum yönetimi başkanlığı (afad) koordinasyonunda yürütülen çalışmalarda, madenin içindeki suların büyük bölümü tahliye edildi. tahliye için kullanılan hortumlar ocak dışına çıkarıldı. ocak dibindeki sulu çamurun boşaltılması için ise çamur pompaları kullanılmaya başlandı. bölgede bulunan enerji ve tabii kaynaklar bakanı taner yıldız, ulaştırma bakanı lütfü elvan ile birlikte madendeki son durumla ilgili basın açıklaması yaptı.

enerji ve tabii kaynaklar bakanı taner yıldız, “geldiğimiz noktada mesafe kat ettiğimiz yerler, mesafe kat edemediğimiz yerler var. bizim desandre ve nefeslik dediğimiz iki girişteki çalışmalarımız yürüyor. üçüncü bir yer olarak mta sondajı 172 metre kotunda delik açtı. buradan basınçlı hava verdi, geri dönüş aldı. ancak önemli bir sonuç alabilmiş değiliz” dedi.

şu ana kadar madencilere ya da malzemelerine ulaşmadıklarını belirten yıldız, “ulaşabildiğimiz bir kardeşimiz yok. bu konuda yapılan spekülatif haberler hem buradaki çalışmaları zorlaştırıyor hem de madenci kardeşlerimizin ailelerini üzüyor” diye konuştu.

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Ulaştırma Bakanı Lütfü Elvan ile birlikte madendeki son durumla ilgili basın açıklaması yaptı.
[[Fotoğraf: Mustafa Değirmenci/Al Jazeera Türk]]

‘vagonlar ters dönmüş’

geldikleri noktanın kapalı bir kutu gibi çamur ve kül tabakasıyla kaplı olduğunu belirten bakan yıldız, tahkimatların bozulmuş olduğunu gördüklerini söyledi:

“her tarafı kapalı izole bir sistemle karşı karşıyayız. desandrede işimiz zor da olsa çalışmalarımız sürüyor. nefeslikte ise bizi zorlamayan maden ocağını besleyen kendi suyu var. ancak dün bakanlarımızla indiğimiz noktada artık karbondioksit gazının yükseldiğini, oksijen seviyesinin düştüğünü gözlemledik. burada sürekli metan gazı seviyesi ölçümleri yapıyoruz. son derece tehlikeli bir nokta. burada vagonlar ters dönmüş. işimiz kolay değil. zamana ihtiyacımız var, her geçen metreyle yeni şeyler karşımıza çıkıyor. şu anki geldiğimiz nokta tahminlerimizin üzerinde.”

bakan yıldız vagonların ters dönmesiyle ilgili, “1 ton kömür taşıyabilen vagonlar 5-6 atü’lük bir basınçla ters dönmüş. bu da suyun ne kadar şiddetli aktığını gösterir. 2 bin 500 tonluk kalan suyun ki bunun da ne kadarı çamur bilemiyoruz, tahliyesinde önemli bir mesafe alabilmiş değiliz” dedi.

madene akan suyun kaynağının hemen yakındaki eski madenden de gelmiş olabileceğini, yeraltı sularının da buraya kanalize olma ihtimali bulunduğunu vurgulayan yıldız, ‘bu sular buraya nasıl geldi, nasıl burayı su bastı, bunu tam olarak bu noktaya girmeden söyleyemeyiz. işçi kardeşlerimizin bulunduğu seviye yakınlarındayız. sanıyorum bugün o bölgede çalışmalarımız olacak. dün keşif yapıldı, ancak önümüze ciddi boyutlarda yeni bariyerler çıkıyor. bunları aşmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

‘tavsiyesi olan varsa buyursun’

yıldız olayla ilgili adli soruşturmanın cumhuriyet başsavcısı tarafından yürütüldüğünü kaydetti:

“kendisi bizden lojistik destek anlamında talepte bulunursa yardımcı oluyoruz. bunun dışında soruşturmanın tamamı kendisinde, benim bu konuda söyleyebileceğim bir şey yok. idari soruşturmayla ilgili de çalışmamız ilerliyor, zamanı geldiğinde bunları sizlerle paylaşılacak. ayrıca buradan seslenmek istiyorum, bize bilimsel anlamda öneri, tavsiyede bulunacaklar varsa türkiye’nin neresinden olursa olsun bekliyoruz.”

‘süre veremem’

pompalar başta olmak üzere madendeki tüm teçhizatın yeterli olduğuna da işaret eden yıldız, “bu konuda yurtdışından isteyebileceğimiz bir cihaz yok, çünkü hepsi bizde mevcut ve aralıksız çalışıyorlar. madendeki çalışmalar ne kadar sürer, bununla ilgili süre veremem” diye konuştu. 

polis ve jandarma tedbir aldı

ocak çevresinde ise madenci ailelerinin bekleyişi devam ediyor. fenalık geçiren bazı madenci yakınlarına ambulanslarla oluşturulan sağlık birimi ve psikososyal ekipleri müdahale ediyor. 

ermenek’teki al jazeera muhabiri murat eğilmez, madencilerin yakınlarının bir kısmının ümitlerini yitirmek üzere olduklarını, bir kısmının da içerden sağ kurtulan olur umudunu taşıdığını söyledi.

belediye yetkilileri de her türlü ihtimali değerlendirerek hazırlık yaptıklarını, ancak yine de madenden gelecek iyi haberleri beklediklerini belirtti. polis ve jandarma da hem maden çevresinde, hem de şehir merkezinde olası olaylara karşı en üst seviyede tedbir almış durumda.

'suyun dörtte üçü çıkarıldı'

karaman ermenek'teki maden ocağında yaşanan su baskınının ardından başbakanlık afet ve acil durum yönetimi başkanlığı (afad) koordinasyonunda yürütülen çalışmalarda, madenin içindeki suların büyük bölümü tahliye edildi. tahliye için kullanılan hortumlar ocak dışına çıkarıldı. ocak dibindeki sulu çamurun boşaltılması için ise çamur pompaları kullanılmaya başlandı.

başbakanlık afet ve acil durum yönetimi başkanlığı'ndan (afad) yapılan yazılı açıklamada, “414'ü arama-kurtarma ve tahkimat işlerinde, 123’ü ise su boşaltma faaliyetlerinde görev alan 618 personel gece gündüz başbakanlık afad koordinasyonunda çalışmayı sürdürüyor. madende bulunan yaklaşık 12 bin tonluk suyun dörtte üçü çıkarıldı” ifadeleri kullanıldı.

su ve çamurun çıkarıldığı alanda tahkimat çalışması da devam ediyor. ocak yakınlarındaki marangoz atölyesi 24 saat durmaksızın çalışıyor. burada tomruklardan çıkarılan keresteler tahkimat işlemi için ocağa indiriliyor.

türkiye taşkömürü kurumu'nun tahlisiye ekibi ocak içinde oksijen seviyesinin zaman zaman kritik seviyenin altına inmesi nedeniyle oksijen maskeleriyle çalışıyor.

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;