Suriye

'IŞİD çocuk savaşçı yetiştiriyor'

BM Uluslararası Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu, IŞİD'in çocuklara silah kullanmayı ve canlı bomba olmayı öğrettiğini belirtti. Raporda rejimin ağır ihlalleri de var.

Konular: Ortadoğu
IŞİD, Suriye'de petrol rafinerilerini de ele geçirmişti. [Fotoğraf: Youtube - Arşiv]

birleşmiş milletler uluslararası bağımsız suriye araştırma komisyonu, suriye'deki insan hakları ihlalleri hakkındaki dokuzuncu raporunu yayınladı. raporda, rejimin gözaltı tesislerinde, hapishanelerde kadınların tecavüze ve cinsel istismara maruz kaldığı ifade edilen raporda, irak'ta kaçırılan ezidi kadınların ise suriye'de satıldığı, cinsel şiddete maruz kaldığı ve işid militanlarınca savaş ganimeti olarak kullandığı belirtildi.

raporda, şimdiye kadar suriye'de yaklaşık 5 bin okulun tahrip edildiği, 2014 yılında okullara düzenlenen saldırılarda 160 çocuğun hayatını kaybettiği vurgulanarak, işid'in çocuk kampları kurarak, çocuklara silah kullanmayı ve canlı bomba olmayı öğrettiği kaydedildi.

komisyon ayrıca suriye rejiminin tıpkı denizi kurutarak balıkları öldürmek gibi ülkede son dört yıldır uyguladığı "teslim ol ya da açlıktan öl" kuşatma stratejisi sonucu çok sayıda insanın özelikle de bebeklerin hayatını kaybettiği belirtti.

suriye'deki iç savaşın beşinci yılına yaklaştığı ve akla, hayale sığmayacak suçların her gün işlenmeye devam edildiği ifade edilen raporda, rejimin 2012 yılından beri kullandığı varil bombalarının genelde ulaşım ağları, apartmanlar, pazarlar, hatta yardım dağıtımının yapıldığı kalabalık alanlara atıldığı ve binlerce sivilin ölümüne neden olduğu vurgulandı.

'yabancı savaşçılardan faydalanılıyor'

raporda, "çatışmalarda kullanılan patlayıcılar ile mayınlar nedeniyle sakat kalanların sayısı hızla artıyor. rejim güçlerinin kullandığı silahlar, özellikle de varil bombaları, ciddi yaralanmalara, uzuv kayıplarına, şarapneller derin yaralara neden oluyor. varil bombasından kurtulanların birçoğu şimdi sakat" ifadelerine yer verildi.

ayrıca rejim güçlerinin hizbullah ve iraklı şii militanlar gibi yabancı savaşçılardan faydalandığı da vurgulandı.   

uluslararası kuruluşların gözetiminin başarısız olduğuna işaret eden rapor, suriye için özel uluslararası bir mahkemenin kurulması gereğinin altını çiziyor.

17 mart'ta sunulacak

bm uluslararası bağımsız suriye araştırma komisyonu  başkanı paulo pinheiro ise "suriyelilerin son dört yıldır olduğu gibi acı çekmeye devam etmesi, kurbanlara adalet aramaya yönelik çabaların ve barış için yapılan girişimlerin sınırlı sayıda olması vicdansızlıktır. mağdurlar bizim şefkatimizden daha fazlasını hak ediyor" dedi.

komisyon, bm insan hakları konseyi tarafından, suriye'deki insan hakları ihlallerini araştırmak için mart 2011'de görevlendirilmişti. komisyon, raporu ayrıca 17 mart'ta insan hakları konseyi'nin 28. oturumu'nda sunacak. 

kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;