Asya - Pasifik

IŞİD'e Filipinliler de mi katılıyor?

Yerel Filipin medyasında yer alan, bazı Filipinlilerin IŞİD'e katıldığına dair iddialar üzerine, Filipin ordusu bu bilgilerin doğruluğunu araştırmaya başladı. Filipinlerde daha önce bazı örgütler IŞİD'e destek mesajları yayınlamıştı.

Yerel basın Bangsamoro İslami Özgürlük Savaşçıları (BIFF) örgütü üyelerinin IŞİD'e katılmak için askeri eğitimden geçmekte olduğunu iddia ediyor. [Fotoğraf: Getty-Arşiv]

filipinli yetkililer, orduun ülkenin güneyinde müslümanların yaşadığı bölgede, yasa dışı iki örgütün üyelerinin irak şam islam devleti'ne (işid) katıldığına dair iddiaları araştırdığını duyurdu.

ordu sözcüsü ramon zagala, bazı gazetelerde yer alan 'filipinlilerin işid'e katıldığı' yönündeki iddiaları araştırmak için medyayla işbirliği içinde olduklarını belirtti.

brigada news radyo istasyonu, ülkenin güneyinde etkin olan el kaide bağlantılı ebu seyyaf ve bangsamoro islami özgürlük savaşçıları (biff) adlı örgütün 100 kadar üyesinin işid'in başarısından etkilenerek örgüte katılmak için ortadoğu'ya gittiğini ve şu an askeri eğitimden geçtiğini iddia etti.

ebu seyyaf'in önde gelen isimlerinden isnilon hapilon, 23 temmuz'da internete yüklediği videoyla, biff de sözcüsü ebu mısri mama aracılığıyla işid'i desteklediklerini açıklamışlardı.

islami kurtuluş cephesi'nden tepki

filipinler hükümetiyle 27 mart'ta bangsamoro barış anlaşması'nı imzayan moro islami kurtuluş cephesi (milf) ise işid'i eleştirdi.

milf, yaptığı açıklamada işid'in fikirlerini "hastalıklı" olarak tanımlayarak, bu fikirlerin "macera peşinde koşan, zihni kin ve intikamla meşgul olan kişileri cezbettiğini" belirtti. milf, işid'e katılanları "13. yüzyılda kudüs'ü müslümanların elinden almak için haçlı seferlerine katılan ve müslümanları 'kafir' ilan eden avrupalılara" benzetti.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;