IŞİD

İslam alimlerinden IŞİD'e tepki

Ürdün’de bir araya gelen farklı ülkelerden 126 İslam alimi "İslam ümmetinin ittifakı olmadan hilafet ilan etmek caiz değildir" dedi.

Konular: Ortadoğu, IŞİD
Bağdadi kendini 'halife' ilan ettikten sonra Müslümanları kendisine biat etmeye çağırmıştı. [Fotoğraf: AP]

işid lideri ebu bekir bağdadi'ye hitaben yayınlanan bildiriye imza atanlardan ürdünlü vaiz ali halebi, bildirinin öğüt vermek amacıyla yazıldığını ifade etti.

suudi arabistan, ürdün, filistin, mısır, tunus, irak, sudan, yemen, türkiye, ingiltere, fransa, abd, isveç, bosna hersek, italya, belçika, bulgaristan, arjantin, kanada, hindistan, çin, malezya, endonezya ve nijerya'dan 126 islam aliminin imzasını taşıyan bildiride şu ifadeler var:

"islam'da suçsuz insanı öldürmek, elçileri ve gazetecileri öldürmek, küfrünü açıkça ortaya koymayanları kafir saymak, hıristiyanlara veya ehl-i kitaba kötü davranmak ve ittifakla kaldırılan köleliği uygulamak, insanları müslüman olmaya zorlamak, kadınların ve çocukların haklarını ellerinden almak, islam'da ölülerin cesetlerine zarar vermek (herhangi bir uzvunu kesmek vesaire), işkence yapmak, kötü işleri allah'a isnat etmek, peygamberlerin ve sahabelerin mezarlarını yıkmak, caiz olmadığı gibi islam ümmetinin ittifakı olmadan hilafet ilan etmek de caiz değildir."

hilafet ilanı

irak ve suriye'de çok sayıda yerleşim yerini kontrol altında tutan işid hilafet ilan etmişti.

örgüt internet üzerinden yayınladığı bir ses kaydında da liderleri ebu bekir bağdadi'yi de 'halife' ve 'müslümanların lideri' ilan etti.

bağdadi, daha sonra yayınlanan görüntülerinde verdiği hutbede halife olduğunu ve tüm müslümanları kendisine biat etmeye çağırmıştı.

uzun süredir suriye'deki beşşar esed rejimine karşı savaşan işid, 10 haziran'da irak'ın kuzeyinde bulunan musul kentini ele geçirmişti. daha sonra telafer, tikrit, beyci'de kontrolü sağlayan örgüt kobani’ye dört km kadar yaklaştı.

abd ve müttefiki olan ülkeler hafta başında işid’in ilerleyişini durdurmak ve elinde bulundurduğu bölgeleri tekrar geri almak için hava saldırısı başlattı.

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;