Gazze

İsrail Gazzeli balıkçıyı öldürdü

Gazze Şeridi’nin batı kıyılarında avlanan Filistinli bir balıkçı İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu öldü. İsrail askerleri, yaralanan iki balıkçıyı ise gözaltına aldı.

Ölen Gazzeli balıkçının yakınları İsrail'e tepki gösterdi. [Foto: Reuters]

israil deniz kuvvetlerinin bir bottaki üç filistinli balıkçıya ateş açması sonucu üç kişi yaralandı. yaralılardan 32 yaşındaki balıkçı tevfik said ebu reyyale kaldırıldığı hastanede öldü.

filistin sağlık bakanlığı sözcüsü eşref kudra, botta bulunan diğer iki kişinin israil askerleri tarafından gözaltına alınarak götürüldüğünü belirtti.

anadolu ajansı'na konuşan filistin sağlık bakanlığı sözcüsü eşref kudra, "filistin kara sularında avlanırken israil askerleri tarafından açılan ateş sonucu karın bölgesinden yaralanan balıkçı ebu riyale hayatını kaybetti" dedi.

olaya ilişkin israil tarafından henüz bir açıklama yapılmadı.

diğer balıkçılar da gözaltında

balıkçılar odası başkanı nezzar ayyaş, israil askerlerinin arkadaşları vahid ve cihad’ı da 'vahşi bir biçimde' gözaltına aldığını söyledi.

17 haziran 2014’de israil hücum botlarından gazze açıklarındaki filistinli balıkçılara ağır silahlarla ateş açılmıştı.

israil deniz kuvvetleri'ne ait hücumbotlar 25 mart’ta refah kenti limanındaki balıkçı teknelerine çok sayıda roket fırlatmış, saldırıda isabet alan iki 2 balıkçı teknesi yanmıştı.

teknelerde mürettebat olarak çalışan yaralı 2 filistinli yaralanarak hastaneye kaldırılmıştı.

balıkçılara karşı 129 hak ihlâli

merkezi avusturya'nın başkenti viyana'da bulunan "uluslararası insanlığın arkadaşlığı örgütü" ile filistin'deki "insan hakları koruma merkezi" tarafından şubat ayı sonunda yayınlanan raporda, "israil'in 2014'te filistinli balıkçılara yönelik 129 kere hak ihlâlinde" bulunduğu açıklanmıştı.

filistin ile israil arasında 1993'te imzalanan oslo anlaşması, filistinli balıkçıların 20 mil sınırı içinde avlanmasını öngörüyor. buna rağmen gazzeli balıkçılara en fazla 6 mil içinde avlanma izni veren israil, bazen bu sınırı 3 mile kadar indiriyor.

gazze şeridi’ndeki filistinli balıkçılar hemen her gün israil askerlerinin değişik şekillerdeki baskılarına maruz kalıyor. düzenlenen saldırılarda şimdiye kadar birçok balıkçı öldü, yaralandı ve maddi zarara uğradı.

balıkçılık, israil ablukası altındaki filistinlilerin nadir geçim kaynaklarından biri. ancak israil, filistinli balıkçılara en fazla 6 mil içinde avlanmalarına izin veriyor. bu sınırı bazen 3 mile kadar indiren israil sık sık teknelere ateş açıyor.  

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;