Mısır'da darbe dönemi

Karar duruşması ertelendi

Mısır’da mahkeme, aralarında Mursi ve 121 Müslüman Kardeşler yöneticisi hakkında verdiği ön idam cezalarının 'kesin karar duruşması'nı, 'istişareleri sürdürme' gerekçesiyle 16 Haziran'a erteledi.

Mahkeme 17 Mayıs'ta darbeyle devrilen eski cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye iki idam cezası vermişti. [Fotoğraf: AP/Arşiv]

mısır mahkemesi, idam konusunda görüş için dosyaları müftülüğe gönderilen demokratik seçimle göreve gelen ilk cumhurbaşkanı muhammed mursi ile 121 ihvan yöneticisi hakkındaki kesin kararın açıklanmasını 16 haziran'a erteledi. mursi ve 121 kişi 'hamas'a istihbarat sağlamak' ve 'hapisaneden firar etmek' davalarında idam cezasına çarptırılmıştı. bugünkü duruşmada bu ön idam kararı ya onaylanacak ya da reddedilecekti.

hakim şaban şami, müftü görüşünün bugün sabah mahkemeye bildirildiğini ve 'istişareleri tamamlamak' amacıyla mahkemenin kesin kararını 16 haziran'a kadar ertelemeye karar verdiğini açıkladı.

mursi ve diğer ihvan liderleri yoğun güvenlik önlemlerin alındığı mahkeme salonuna getirilmişti. 

al jazeera mısır editörü abdulfettah fayed, erteleme kararının siyasi olduğunu belirtti, kararın darbe lideri sisi'nin avrupa turuna denk gelmesinden dolayı ertelendiğini ifade etti.

mısır yargı sistemi gereği mahkeme, sanıklar hakkında verdiği ön idam kararlarını ve dava dosyalarındaki kesin kararını, müftüden gelen görüş üzerinde açıklıyor. ancak müftünün görüşü bağlayıcı nitelik taşımıyor.

mursi iki idam cezasına çarptırılmıştı

darbeyle görevinden uzaklaştırılan ve ardından hapse atılan eski cumhurbaşkanı muhammed mursi,  'hamas'a istihbarat sağlamak' ve 'hapishaneden firar etmek' suçlamasıyla yargılandığı davalarda idam cezasına çarptırılmıştı.

mursi dışında müslüman kardeşler teşkilatı'nın üst düzey 17 yöneticisine daha idam cezası verildi. bunlar arasında ihvan lideri muhammed bedii de vardı.

idam cezası verilenler arasında hayatını kaybeden kişiler de bulunuyordu. 

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;