IŞİD

Kendi mezarlarını kazıyorlar

Irak’ta IŞİD kuşatması altındaki Amirli kasabasındaki Türkmenler, Al Jazeera’ye yaptıkları açıklamada kendilerini kurtarma girişiminin başarısız olma ihtimaline karşı, mezarlarını kazmaya başladıklarını söyledi.

Konular: Irak, Ortadoğu
Irak Şam İslam Devleti, özellikle Irak'taki ilerleyişinin ardından bölgede büyük bir tehdit haline geldi. [Fotoğraf: AFP-Arşiv]

Irak Şam İslam Devleti

  • 2004 yılında tevhid ve cihad adıyla irak’ta kuruldu.
  • kurucusu ebu musab zerkavi 
  • mezopotamya el kaidesi olarak adını değiştirdi.
  • zarkavi 2006’da abd tarafından öldürüldü
  • el kaide’ye yakın ebu ömer el bağdadi ve ebu hamza el muhacirin irak islam devleti adı altında yeni bir oluşum kurdu.
  • her ikisi de 2010 yılında abd tarafından öldürüldü.
  • yerlerine ebu bekir el bağdadi geçti
  • suriye’de ismini irak-şam islam devleti olarak değiştirdi.

al jazeera’nin bağdat muhabiri jane arraf’ın aktardığı bilgilere göre irak ordusu, selahaddin eyaletindeki türkmen kasabası amirli çevresindeki işid kuşatmasını delmek amacıyla büyük çapta saldırıya hazırlanıyor.

al jazeera’ye konuşan türkmenler, söz konusu operasyonun başarısız olma ihtimaline karşı kendileri ve aileleri için mezar kazmaya başladıklarını söyledi.

birleşmiş milletler kısa bir süre önce, kent sakinlerinin yaşadığı koşulların ciddi ölçüde kaygı verici olduğunu açıklamıştı.

işid'in kuşattığı kasabada elektrik ve su sıkıntısı yaşanırken, gıda ve tıbbi malzemelere ulaşmada da büyük zorluk çekiliyor.

abd’de yayın yapan new york times gazetesi, başkan barack obama’nın amerli çevresindeki işid güçlerine karşı bir hava saldırısı için yetki vermeye hazırlandığını yazmıştı.

iki aydan uzun süredir işid kuşatması altında olan kasabada 12 bin türkmen yaşıyor. amirli'ye 1 kilometre mesafedeki 30'dan fazla köy işid kontrolünde bulunuyor.

irak şam islam devleti son dönemde suriye ve özellikle irak’taki ilerleyişiyle her iki ülkede de geniş bir alanı kontrol etmeye başladı.

irak’taki kaos ortamı işid’in peşmerge kontrolündeki sincar, mahmur ve musul barajı çevresini ele geçirmesinin ardından iyice tırmanmıştı.

peşmerge kuvvetleri mahmur’u ve musul barajı’nı işid’den geri aldı.

yüzlerce ezidi'nin öldürüldüğü ve binlercesinin kaçmaya zorlandığı sincar bölgesi ise işid’in elinde.

abd ordusu, işid’e karşı savaşan peşmerge kuvvetlerine hava operasyonlarıyla destek veriyor.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;