Kobani

"Kobani'de IŞİD'i kesinlikle istemeyiz"

HDP Eşbaşkanı Demirtaş, Başbakan Davutoğlu'nun "Kobani’nin IŞİD’in eline geçmesini kesinlikle istemiyoruz” dediğini söyledi; "Başbakan'a PYD ile görüşmeniz daha doğru dedik, değerlendireceğiz yanıtını verdi" diye konuştu.

demirtaş davutoğlu main
Demirtaş ile Davutoğlu 1 Ekim'de Başbakanlık'ta bir araya gelmişti. [Fotoğraf: Anadolu Ajansı]

başbakan ahmet davutoğlu ile hdp eşbaşkanı selahattin demirtaş’ın görüşmesi bir saat 45 dakika sürdü. demirtaş, görüşmeden hem kobani hem de çözüm süreci konusunda olumlu mesajlarla ayrıldığını söyledi. daha sonra gazetecilere davutoğlu'yla yaptığı görüşmeyi anlatırken de kobani konusundaki olumlu izleniminin ayrıntılarını anlattı.

“biz pyd ile temas kurmalarını hep arzu ediyoruz. bir tehdit oluşturmadığını söyledik. silah yardımı için koridor açılması konusunu pyd ile görüşmeleri gerektiğini söyledik. bunu onlar da değerlendireceklerini ifade ettiler. biz pyd ile temasa kapalı değiller, bunu anladık.”

demirtaş partisinin türkiye’nin pyd’ye silah yardımı yapması yönündeki önerisini de bir kez daha dile getirdi. “pyd’nin çin’den, rusya’dan silah desteği alacağına, türkiye’den alması daha mantıklı değil mi?” diye sordu. "türkiye bu konuda bir adım atarsa bir taşla birkaç kuş birden vurmuş olur" dedi. 

"kobani'nin işid'in eline geçmesini kesinlikle istemiyoruz"

demirtaş başbakan’ın kendisine, “kürtler arasındaki türkiye kobani’nin işid’in eline geçmesini istiyor tartışmasını hayretle izliyorum dediğini söyledi. davutoğlu’nun kendisine, “kobani’nin işid’in eline geçmesini kesinlikle istemiyoruz” dediğini aktardı. türkiye’nin işid’e ne askeri ne lojistik hiçbir şekilde destek vermediğini bir kez daha dile getirdiğini de belirtti. kendilerinin ise bu durumda işid’e karşı hükümetin daha net bir tavır almasını beklediklerini ifade etti.

"pratik adım atılmalı"

demirtaş görüşmede, imc tv’de işid üyelerinin suriye’ye geçiş görüntülerinin yayınlandığını gündeme getirdiğini de belirtti. başbakan‘ın ise, “bu asla doğru değil. kimse bunu ispatlayamaz” yanıtını verdiğini söyledi. demirtaş görüşmede türkiye’nin tavrının daha net anlaşılması için hükümetin bir an önce pratik adımlar atmasını istedi. 

“kandil türkiye’ye güvenmiyor”

demirtaş kandil’den gelen, "çözüm süreci anlamını yitirdi” açıklamalarını da değerlendirdi. kandil’deki algının “türkiye işid’e destek oluyor” yönünde şekillendiğini, eğer hükümetin açıklamaları doğruysa bu algının değişmesi gerektiğini belirtti. demirtaş’a göre açıklamaların nedeni kandil’in türkiye’ye duyduğu güvensizlik.

demirtaş, davutoğlu'nun suruç'taki protestolara müdahale edildiğinden haberi olmadığını söylediğini anlattı; "araştıracağım" dediğini söyledi.  

görüşme talebi demirtaş'tan 

başbakanlık'taki görüşme hdp eşbaşkanı selahattin demirtaş'ın talebiyle gerçekleşti. kobani ve çözüm süreci başlıklarının ele alındığı görüşmeden demirtaş memnun ayrıldı. 

hdp eşbaşkanı selahattin demirtaş görüşme sonrası ilk açıklamalarında "olumlu ve yapıcı bir görüşme oldu" dedi. demirtaş kobani'de yaşananların sadece kürtlerin meselesi olmadığını söyledi. davutoğlu ile görüşmede işid tehdidine karşı yapılacakların ele alındığını belirtti: 

"hükümet işid'i bir terör örgütü olarak tanımlamıştı. onun bölgeden bertaraf edilmesi için türkiye'nin yapması gerekenler, muhalefet olarak bizim yapmamız gerekenler görüşmede ele alındı. sayın başbakan'ın yaklaşımları olumludur. umut ediyorum ki şu günlerde oluşan negatif hava yerini bir an önce pozitif bir havaya bırakır, çünkü ortak bir barışı, eşitliği, adaleti gerçekleşktirmek istiyoruz. bölge halklarına, bölge ülkelerine de barış sürecinin yaratacağı sinerjinin sirayet etmesini istiyoruz." 

'acil karar alınmalı'

demirtaş kobani sınırlarının açılması için acil karar alınmasını istedi: 

"çok sayıda sivil mürşitpınar'dan geçiş yaptı. kısa sürede türkiye'nin sınırlarının sivil insanlara açılması önemlidir, olumludur. bir acil karar vererek kobani'nin sınırlarının açılmasının önemli olduğunu belirttik. doğru bir siyaseti sahada gerçekleştirmek için daha fazla diyalog içinde olmak gerektiğini ifade ettik."

demirtaş, hükümetin çözüm süreci kurulu oluşturmasını olumlu bir adım olarak niteledi. "bu perspektif, pratik adımların yakın zamanda hayata geçirilmesi, kalıcı barışın gerçekleşmesi açısından çok önemlidir" dedi. demirtaş, hdp olarak çözüm süreci için parlamento içinde ve dışında gayret göstereceklerini söyledi. 

'başbakanlık'ta görüşmek önemliydi'

bir gün önce suruç’ta türkiye’nin kobani’ye silah yardımı yapılmasına izin verilmesini talep eden demirtaş'ın görüşmede bu talebi başbakan’a aktarması bekleniyordu. 

demirtaş açıklamalarını 'başbakanlık'ta bu konuları açık yüreklilikle görüşmüş olmak önemliydi' diyerek bitirdi. 

görüşme, daha önce kapatılan dtp ve bdp ile ak parti hükümetleri arasında gerçekleşen temaslardan, şekil olarak daha farklı bir bağlamda yapıldı. dtp döneminde, genel başkan ahmet türk ile başbakan tayyip erdoğan arasında kürt sorununu konu alan görüşmeler başbakanlık binasında yapılmamış, erdoğan ak parti genel başkanı sıfatıyla randevuyu meclis’teki makamında vermişti.

demirtaş döneminde ise erdoğan ile tek temas türk uçakları suriye tarafından düşürüldüğünde tüm muhalefet partileri ile görüşmeler kapsamında gerçekleşmişti. hdp eşbaşkanı demirtaş ile başbakan davutoğlu arasındaki görüşme bu doğrultuda da bir ilk oldu. 

türkiye'nin şartları

türkiye - suriye sınırındaki kobani'de süren işid ile pkk'nın suriye kolu pyd arasındaki çatışmalar görüşmenin ana gündem maddelerinden biriydi. kobani’ye yardım ulaştırılması için türkiye dışında başka bir güzergah yok. yani pyd, daha önce özerklik ilan ettiği kobani’de kalanların insani ihtiyaçlarının karşılanması için dâhi türkiye’nin vereceği izne ihtiyaç duyuyor. 

çözüm sürecinin başında pyd'yi uyaran türkiye teması kesmedi. ankara, suriye'deki iç savaşın başladığı günden bu yana pyd ile doğrudan devam eden görüşmelerde şu üç şartı her zaman masada tuttu: 

  • esed rejimiyle işbirliğine son verip muhaliflere katılacak
  • suriye'nin kuzeyinde özerklik ilanı gibi tek taraflı davranışlardan kaçınılması
  • türkiye-suriye sınırında sınır güvenliğini tehdit edecek adımlar atmaması

pyd, daha önce türkiye'nin pyd eşbaşkanı salih müslim'le birden fazla yaptığı görüşmeye rağmen tutumunu değiştirmedi. 

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;