Türkiye

Kürtaj sınırlamasına Diyanet desteği

Hükümetin yasal hazırlık yaptığı konuda açıklama yapan Başkan Görmez, "Kürtaj yaşam hakkına son vermektir" dedi.

Haberin Öne Çıkanları

'Kadınlar mazlum ve mağdur'

10 haftaya kadar yasal

Bakanlık tasarı hazırlıyor

Görmez, özel durumlar için özel hükümler getirilebileceğini belirtti. [AA]

türkiye başbakanı recep tayyip erdoğan'ın 34 kişinin savaş uçakları tarafından vurulduğu uludere saldırısıyla ilgili yaptığı "her kürtaj bir uludere'dir" açıklamasıyla başlayan tartışmaya diyanet işleri başkanı mehmet görmez de katıldı. iktidardaki akp hükümetinin kısıtlama için hukuki hazırlık yaptığı günlerde konuya değinen görmez, anne ve babanın cenini keyfi olarak öldüremeyeceğini vurgulayarak, "kürtaj yaşama hakkına son vermek demektir" ifadesini kullandı.

görmez, il müftüleri toplantısı'nda yaptığı konuşmada, anne karnındaki ceninin de kendisine ait bir hayat hakkının olduğunu belirterek, ''ne annesinin ne de babasının, onun üzerinde mülkiyet hakkı olmadığı gibi, onun hayatı üzerinde vazgeçme, sonlandırma yetkisi de yoktur" dedi.

hayatın ve neslin korunmasının bütün ilahin dinlerin başlıca hedefleri arasında yer aldığını belirten görmez,  "her ne şekilde olursa olsun ana rahminde meydana gelen bir canlının kesin ve meşru bir mazeret olmadıkça dıştan bir müdahale ile (düşürme, aldırma, kürtaj gibi yollarla) yaşam imkanının yok edilmesi cinayet sayılmıştır" dedi.

özel duruma özel hüküm

görmez, annenin hayatını korumak, tecavüzün sonuçlarını ortadan kaldırmak ve ceninin anne karnında ağır bir hastalık geçiriyor olması gibi özel durumlarda, özel hükümler getirilebileceğini belirtti. diyanet işleri başkanı, bu özel hükümlerin din bilimleri, psikoloji ve tıp gibi  farklı alanlardan  ihtisas sahipleri tarafından ahlak ve sağlık kuralları çerçevesinde verilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

görmez, islamiyet’in anne ve cenin arasında kalınca annenin yanında yer alarak diğer dinlerden farklılaştığının altını çizdi, islamiyet’in anne sağlığını her şeyin önüne aldığını vurguladı.

'sadece kadınların meselesi değil'

görmez, kürtajın sadece kadın meselesi şeklinde görülmesini de eleştirdi. konunun sadece kadın meselesi olarak ele alınmasının büyük bir haksızlık olduğunu dile getiren görmez, “bunun en büyük sorumlusu tarih boyunca erkekler olmuştur. mazlum ve mağdur olanlar ise hep kadınlardır” dedi.

görmez, "bu konu, sadece yasalarla ve yasaklarla çözülememiştir. bu hususta insan sevgisi, allah korkusu, ahiret bilinci ve yaşam hakkına saygıyı içine alan yüksek bir merhamet eğitimi seferberliğine ihtiyaç vardır'' diye konuştu.

10 haftaya kadar izin

türkiye’de kürtaj 1983 yılına kadar yasaktı. o döneme dek kürtaja sadece tıbben gerekli görülürse izin veriliyordu.  
 
değiştirilmesi gündemde olan yasaya göre göre kürtaj, hamileliğin 10'uncu haftasına kadar yapılabiliyor. ancak anne hayatının tehlikeye girmesi ya da bebekle ilgili sorunlar tespit edilmesi halinde daha ilerki haftalarda da kürtaj mümkün. ayrıca tecavüz sonucu hamile kalınırsa, 20 haftaya kadar kürtaja izin var.
 
başbakan recep tayyip erdoğan’ın “kürtaj cinayettir” açıklaması ile sağlık bakanlığı’nın kürtaja yeni düzenleme getirilmesi için başlattığı çalışma devam ediyor. 
 
konunun tartışılması gerektiğini savunan sağlık bakanı recep akdağ, anne sağlığıyla ilgili durumlara itiraz etmediklerini ve böylesi bir durumda kürtaja izin verilebileceğini belirtti.
 
akdağ daha önce, tecavüz sonunu doğacak bebeğe ise gerekirse devletin bakacağını söylemişti.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;