Ortadoğu

Kuveytli muhalif lider serbest

Emir Ahmed Sabah'a hakaret ettiği gerekçesiyle gözaltına alınan eski milletvekili Müslim Berrak, gösteriler sonrası kefaletle salıverildi.

Haberin Öne Çıkanları

200 kişi karşıladı

Hapsi isteniyor

Gösteride olay

Berrak’ı cezaevi çıkışında yaklaşık 200 kişilik bir grup karşıladı. [Reuters]

Bölgedeki en demokratik sistem

kuveyt, körfez ülkeleri arasında, meclisin en fazla yetkiye sahip olduğu meşruti monarşi olarak görülüyor. resmi adı kuveyt ulusal kongresi olan meclisin, emir tarafından feshedilebilse de, yasa tasarısı önerme, başbakan ve bakanlarla ile ilgili soru önergesi verme ve emir tarafından teklif edilen hükümleri geri çevirme yetkisi bulunuyor. 

kuveyt'te, emir şeyh sabah ahmed sabah’a hakaret ettiği gerekçesiyle gözaltında tutulan muhalif lider müslim berrak serbest bırakıldı.

muhalefetin önde gelen isimlerinden olam eski milletvekili berrak'ın avukatı abdurrahman berrak, fransız haber ajansı afp’ye yaptığı açıklamada, müvekkilinin 10 bin kuveyt dinarı (yaklaşık 35 bin dolar) kefaletle salıverildiğini duyurdu.

berrak’ı cezaevi çıkışında yaklaşık 200 kişilik bir grup karşıladı.

gösteriye şiddet karıştı

müslim berrak'ın gözaltı süresi daha önce 10 gün daha uzatılmıştı.

çarşamba günü açıklanan karar sonrası, berrak’ı destekleyen çok sayıda kişi akşam saatlerinde hapishane yakınlarında bir gösteri düzenlemişti. polis gösteriye gaz bombasıyla müdahale etmiş, çok sayıda kişi gözaltına alınmıştı

berrak 15 ekim’de düzenlenen bir mitimgde, ‘emir'in otoritesine hakaret ettiği’ iddiasıyla pazartesi günü gözaltın alınmış ve suç işlediği gerekçesiyle 5 yıla kadar hapsi istenmişti.

bu gelişme sonrası 11 farklı siyasi grup ve gençlik örgütleri, yaptıkları ortak açıklamayla hükümete baskıcı politikalardan vazgeçmesi çağrısı yapmıştı.

muhalefetten uyarı

öte yandan kuveyt'te yaklaşan seçimler öncesinde seçim yasasında yapılan değişikliğin yol açtığı siyasi gerilim sürerken, muhalefet konuyu uluslararası platforma taşıma uyarısında bulundu.

kuveyt siyasetinin önde gelen isimlerinden ahmed el-hatib, düzenlediği basın toplantısında, 1 aralık'ta yapılması planlanan seçimlerde sandık başına gitmeyen seçmenlerin oy kullananlardan fazla olması halinde, seçimin geçersiz sayılmasını isteyeceklerini belirtti.

ülkede, iktidar ile muhalefet arasındaki anlaşmazlıklar sebebiyle 2006’dan beri siyasi kriz yaşanıyor.

kuveyt meclisi, muhalif milletvekillerinin boykotu sebebiyle yeterli çoğunluk sağlanamadığı için defalarca toplanamamış, hükümeti destekleyen bazı milletvekilleri de 'meclisin feshi sözünün' yerine getirilmemesi sebebiyle oturumları boykot etmişti.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;