Ortadoğu

Kuveyt'te muhalefet sokakta

Muhalif liderin tutuklanmasının ardından, hapishanenin önünde toplanan gruplara, polis gözyaşartıcı gazla müdahale etti.

Haberin Öne Çıkanları

Seçim 1 Aralık'ta

Boykot ediliyor

Kriz devam ediyor

Muhalifler, bir sonraki ay yapılması öngörülen seçimleri de boykot etme kararı aldı. [EPA]

parlamentosu feshedilen ve bir ay sonra yeniden seçime gidecek olan kuveyt'te protestolar sürüyor. musallam barrak isimli muhalif liderin tutuklanması, binlerce kişiyi sokaklara döktü. 

muhaliflerin ifadelerine göre, başkent kuveyt'te bulunan hapishanenin önünde toplanan kalabalığa polis müdahalede bulundu. polis, grupları dağıtmak için gözyaşartıcı gaz kullandı. içişleri bakanlığı ise, devletin haber ajansı kuna'ya güvenlik güçlerinin, eylemcilerin taşlı ve soplaı saldırısının ardından müdahalede bulunmak zorunda kaldıklarını aktardı. 

çarşamba günü geç saatlere kadar devam eden protestolar, seçim yasasının değişmesinin ardından başlatıldı.

yeni yasa, bir ay sonra yapılacak olan seçimlerde hükümet yanlısı adayların seçilmesi için çeşitli kolaylıklar sağlıyor. muhalifler ise bu yasanın geçerli olacağı seçimleri boykot etmek için sıkça sokaklara dökülüyor. muhalif liderler, hükümeti siyasi kriz yaratmak ve ülkeyi 'baskıcı dikta yönetimine’ doğru sürüklemekle suçluyor. 

binlerce kişiyi bir kez daha bir araya getiren muhalif lider barrak'ın avukatları ise, müvekkillerinin verdiği bir demeçte, kuveyt emiri sabah ahmed cabir sabah'la ilgili sözleri sebebiyle gözaltında tutulduğunu söylüyor. 

barrak, kuveyt anayasası'na göre 'dokunulmaz' olan emir'e yönelik sözleri nedeniyle beş yıl hapis yatabilir.

 20'den fazla kişinin bir araya gelmesinin de yasadışı olduğu ülkede, göstericiler de gözaltına alınma tehlikesiyle karşı karşıya. 

bitmeyen kriz 

kuveyt'te, iktidar ile muhalefet arasındaki anlaşmazlıklar sebebiyle 2006’dan beri siyasi kriz yaşanıyor. ülkede 2 şubat’ta yapılan parlamento seçimlerini büyük farkla muhalifler kazanmıştı.

ancak anayasa mahkemesi beş ay sonra seçimleri iptal etmiş, parlamentoyu da feshederek, üyelerinin çoğunu hükümetin destekçilerinin oluşturduğu 2009'da seçilen parlamentoyu yeniden göreve getirmişti.

parlamento, muhalif milletvekillerinin boykotu sebebiyle yeterli çoğunluk sağlanamadığı için defalarca toplanamamış, parlamentoyu feshetme sözünü yerine getirmemesi sebebiyle hükümeti destekleyen bazı milletvekilleri de oturumları boykot etmişti. 

kaynak: ajanslar 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;