Ortadoğu

Kuveyt'te protestoya engel

Yeni meclis yemin töreniyle göreve başlarken, güvenlik güçleri bina önünde oturma eylemi yapmak isteyen muhaliflere izin vermedi.

Haberin Öne Çıkanları

Mahkemeye gittiler

İlk oturumu Emir açtı

Ali Raşit, Başkan seçildi

Muhalifler eylemlerini, İrade Meydanı'nda sürdürecek.
Muhalifler eylemlerini, İrade Meydanı'nda sürdürecek. [Reuters]

kuveyt’te muhaliflerin, meclis binası önünde oturma eylemi yapmaları engellendi. ulusal meclis'teki yemin törenini protesto etmek isteyen muhalifler, bunun üzerine eylemleri yüksek mahkeme binası önüne taşıdı.

eylem, kuveyt emiri şeyh sabah el ahmed el caber el sabah meclisten ayrıldıktan sonra, binanın karşısındaki irade meydanı'na taşınacak.

göstericiler emir'den, 1 aralık'ta belirlenen yeni meclisi feshetmesini, seçimlere gitmesini ve seçim yasasında yapılan son değişikliklerin iptalini istiyor.

buna karşın pazar sabahı emir'in ilk oturumunu açtığı yeni ulusal meclis, başkanını seçti. kuveyt'in yeni meclis başkanı, eski hükümetin kabineden sorumlu devlet bakanı ali raşid oldu.

kuveyt'te hükümet, seçim yasasında, her seçmenin, dört yerine sadece bir aday için oy verebilmesine imkan tanıyan bir değişiklik yapmıştı. karara tepki gösteren muhalefet, seçimi boykot etmişti.

muhalefetin boykotunun gölgesinde yapılan gerçekleşen ve şii azınlığın 17 sandalye elde ettiği seçimlerin ardından yeni kabinede daha önce görevde olan tüm bakanlar koltuklarını korumuştu.

siyasi kriz

2006’dan beri muhalefet ve iktidar arasında süren anlaşmazlıklar sebebiyle kuveyt, peş peşe siyasi krizlere tanıklık ediyor. muhaliflerin şubat ayında çoğunluğu elde ettiği seçimlerin beş ay sonrasında, anayasa mahkemesi seçim sonuçlarını iptal etti. bu gelişmenin ardından, 2009'da seçilen meclisi yeniden göreve getirildi.

meclis, muhalif milletvekillerinin boykotu sebebiyle yeterli çoğunluk sağlanamadığı için defalarca toplanamadı, meclisi feshetme sözünü yerine getirmemesi sebebiyle hükümeti destekleyen bazı milletvekilleri de oturumları boykot ettiler.

muhalefet, iktidarın bu değişiklikle şubat 2012’de yapılan ve mecliste muhalefetin çoğunluğu elde etmesini sağlayan seçim senaryosunu önlemeyi amaçladığını belirtiyor.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;