Kore Yarımadası'nda gerilim

Kuzey Kore ordusu alarmda

Kore Yarımadası'nda gerginlik yeniden yükseliyor. Güney'in sınırda ABD ile ortak askeri tatbikatına tepki gösteren Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, orduya savaş durumuna geçmeleri talimatını verdi.

Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye, Ulusal Güvenlik Konseyi'ni acil topladı. [Fotoğraf: Reuters]

kuzey ve güney kore arasındaki gerginlik, güney kore’nin bu hafta abd ile ortak askeri tatbikat düzenlemesiyle yeniden tırmandı. kuzey kore lideri kim jong un, özel birliklerine ‘sürpriz saldırı hazırlığı’ yapmalarını söyledi; ordunun tümüne de ‘savaş haline geçin’ talimatı verdi.

güney propagandasına ültimatom

iki askerinin sınırda kuzey kore’nin yerleştirdiği mayına basarak sakat kalmasına tepki gösteren güney tarafı, güçlü hoparlörler kullanarak sınırda kuzey halkına yönelik propaganda yayını başlattı.

güney’in 10 yıldır kullanmadığı bu propaganda yöntemini durdurmasını isteyen kuzey kore, iki gün içinde propagandanın durması için güney’e ültimatom verdi. uyarının süresi yerel saatle cumartesi saat 17.00’de sona eriyor. 

ancak güney kore savunma bakanlığı tehditleri göz ardı ederek, propaganda yayınına devam edeceklerini söyledi. ulusal güvenlik konseyi'ni acil toplayan güney kore devlet başkanı park geun-hye, ordunun bundan sonraki tüm provokasyonlara sert yanıt vermesini istedi. 

güney’in istihdam kozu

ayrıca hükümet yetkilileri, kuzey-güney sınırının yaklaşık 10 kilometre kuzeyinde kalan ortak sanayi bölgesi kaesong’a girişlerin kısıtlanacağını, bölgeye yalnızca güney koreli işyeri sahiplerinin girebileceğini söyledi.

kaesong sanayi bölgesi, 120 güney kore şirketine ev sahipliği yapıyor. yaklaşık 53 bin kuzey koreli bu fabrikalarda çalışıyor. kuzey koreliler için önemli bir gelir kaynağı olan bölgeye girişin kısıtlanması, güney kore’nin tesisi kapatabileceğinin iması olarak yorumlanıyor.

teknik olarak savaştalar

birleşmiş milletler sınırdaki gelişmeleri kaygıyla izlediklerini ve gerilimin düşürülmesi için tarafların diyalog kurmasını istedi. abd ise müttefiki güney kore’yi korumaya hazır olduğunu açıkladı.

iki ülke arasında perşembe gününden bu yana karşılıklı top ve taciz atışları gerçekleşti. 1953’te silahsız bölge ve ateşkes kararıyla son bulan kore savaşı sonrası barış anlaşması imzalanmadı. yani iki ülke hâlen teknik olarak savaşta.

kaynak: afp, ap, reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;