Libya'da yeni dönem

Libya parlamentosuna "uyarı" ateşi

Ka-Ka ve Savaik tugaylarının tehditlerini görüşen Milli Genel Kongre binası çevresinde havaya ateş açıldı. Kongre, görüşmelere ara verdi. Seçimlerin askıya alındığı beş bölgede ise seçim tekrarı hazırlıkları bitti.

Konular: Ortadoğu, Libya
Libya'da iki silahlı grup parlamentoyu görevi bırakması için 72 saatlik süre tanımıştı. [EPA-Arşiv]

al jazeera’nin libya muhabiri abdulazim muhammed, milli genel kongre’nin bulunduğu ebu selim bölgesinde pazar akşamı silahlı bir grup tarafından havaya yoğun bir şekilde ateş açıldığını söyledi. muhammed, mgk’nın, ültimatom veren ka-ka ve savaik (yıldırım) tugaylarının tehdidini görüştüğünü ve açılan ateş seslerinin duyulmasından sonra görüşmelere ara verdiğini belirtti.

al jazeera muhabiri, havaya açılan ateşin mgk’ya bir uyarı mesajı taşıdığını söyledi. 

al jazeera muhabirine göre, içişleri bakanlığı'ndan yapılan açıklamada mgk’ya baskın yapıldığı söylentileri yalanlandı.

zintan ve trablus şehirlerinde etkili olan savaik ve ka-ka tugayları adlı silahlı gruplar çarşmaba günü bir bildiri yayınlayarak mgk adı verilen parlamentonun 'diktatörlüğün geri gelmesi için çalıştığını' söylemiş ve görevi bırakması için 72 saatlik bir süre tanımıştı.

anayasa hazırlama komisyonu

libya yüksek seçim kurulu başkanı nuri abbar, ülkede yeni anayasayı hazırlayacak komisyonun belirlenmesi için seçimlerin askıya alındığı bölgeler için seçim tekrarı hazırlıklarının tamamlandığını duyurdu.

komisyon seçimi, 26 şubat çarşamba günü derne, murzak, kufra, subha ve ubari bölgelerinde tekrarlanacak.

yüksek seçimi kurulu seçimlerin ülkenin yüzde 95’inde gerçekleştiğini ve güvenlik ihlalleri nedeniyle 48 seçim merkezinden ise sonuçların hala alınmadığını belirtmişti.

aralarında 73’ü kadın 652 adayın yarıştığı seçimlerin sonucunda 60 kişi anayasa komisyonu’na seçilecek. 60 adayın 120 gün içinde yeni anayasa taslağını, milli genel kongre'ye sunması gerekiyor.

komisyon, devrik lider muammer kaddafi rejiminin 23 ekim 2011'de son bulmasının ardından yürürlüğe girecek yeni anayasayı hazırlayacak. ülkede son anayasa 1969 yılında yapılmıştı.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;