Soma'da Facia

Meclis'in Soma raporu açıklandı

Soma'da 301 madencinin hayatını kaybettiği kazayı inceleyen Meclis Araştırma Komisyonu, raporunu tamamladı. Raporda 'ihmal' tespiti yapıldı, kazaların önlenmesi için bir bakanlık kurulması önerildi.

raporu soma araştırma komisyonu başkanı ve ak parti milletvekili ali rıza alaboyun açıkladı. alaboyun kazayla ilgili olarak "bu tabiat kanunu değil, rapor iyi incelenirse ihmal ortaya çıkar" değerlendirmesini yaptı. raporda maden kazalarının önlenmesi için maden bakanlığı’nın kurulması, sertifikalı işçi yetiştirilmesi önerildi. raporu "mahcup" bulan chp muhalefet şerhi yazacak.

'maden bakanlığı'na hükümet sıcak bakıyor'

alaboyun, maden bakanlığı kurulması önerisine başbakan ahmet davutoğlu'nun sıcak baktığını belirtti. alaboyun "başbakan pozitif adım atacakları yönünde bir çalışma yaptıklarını söyledi" dedi.

komisyonun, kazanın gerçekleştiği maden ocağında iki kez inceleme yaptığını söyleyen alaboyun kazanını oluşuyla ilgili kanaatlerini "kömürün alınması nedeniyle boşluk oluşuyor, sağlam tavanın çökmesi nedeniyle galeriye yoğun duman ve yangın geliyor düşüncesindeyiz" sözleriyle anlattı.

komisyonun tespitlerine göre kazanın ilk nedeni "kömürün alınması nedeniyle c panosunun olduğu bölgede oluşan boşluğun zaman içinde karbonmonoksit ve metan gazı ile dolması.

sözü edilen boşluk üzerindeki katmanların önce yavaş yavaş sonra aniden oturması sonucunda boşlukta oluşan gazlar püskürerek ocak içindeki galerilere girdi.

bu sırada a panolarında biriken metan gazı da boşluklardan yol bularak ortama yayıldı.

daha sonra ortama yayılan yüksek yoğunluktaki metan gazı sönük alev şeklinde yanmaya başladı.

komisyonun tespit ettiği sorunlar

11 bölümden oluşan raporda kamuda görev ve yetki dağılımından kaynaklı denetim sorunları bulunduğuna işaret edildi. maden işletmesinden kaynaklı sorunlar başlığı altında işverenin üretimi zorlaması, yatırımdan kaçınması, işsağlığı ve güvenliği tedbirlerine önem vermemesi sıralandı.

rödevans ve hizmet alımı ile taşeron uygulamasından kaynaklı sorunların da yaşandığı raporda belirtildi. 

öneriler 

raporda benzer kazaların yaşanmaması için alınması gereken önlemlere ilişkin önerilere de yer aldı. bu öneriler şöyle sıralanıyor: 

maden bakanlığı kurulmalı. kurulacak yeni bakanlık bir yandan enerji ve tabii  kaynaklar bakanlığı’nın iş yükünü hafifletirken  diğer yandan madencilik sektöründeki çalışma hayatının daha düzenli işlemesi için gerekli yasal alt yapıyı oluşturacaktır.

denetim tek elde toplanmalı.

kömüre yönelik ayrı bir iş güvenliği ve sağlığı kanunu çıkarılmalı. gelişmiş ülkelerde kömür, genel maden kanunu dışında özel bir kanunla ele alınıyor.

öneriler arasında sertifikalı maden işçisi yetiştirilmesi, işçilerin sosyal haklarının iyileştirilmesi, maden işyerlerinde durdurma hükmüne uymayanlara hapis cezası verilmesi, zararlı metan gazının boşaltılması anlamına gelen metan drenajının yasal zorunluluk haline getirilmesi de bulunuyor.

komisyon başkanı ali rıza alaboyun, "metan drenajı zorunlu olmalı, metan drenajı olsaydı 301 ölüm olmazdı" dedi.

'savcılık raporu okusun'

komisyon başkanı ali rıza alaboyun raporda yer alan tespitlere rağmen " 'sorumlu kim' sorusunun yanıtsız mı kaldı?" sorusunu da yanıtladı:

"biz anayasa’nın ve meclis içtüzüğü'nün bize verdiği yetki çerçevesinde ortaya çıktık, sorumlu aramak için kurulmuş bir komisyon değiliz. komisyon birini suçlamak veya savunmak durumunda değil.” 

alaboyun "kaza mı cinayet mi?" şeklindeki bir başka soruya ise "soruşturma komisyonu olsaydık söylediklerinizi rahatlıkla yazardık. bu soruşturmaya zemin hazırlayabilecek bir araştırma komisyonu. kusuru değerlendirecek olan savcılıktır. savcılık bunu okursa buradan soracağı çok şey çıkacaktır. biz tespitte bulunduk" yanıtı verdi.

alaboyun sorumlu kişiler hakkında suç duyurusunda bulunup bulunmayacaklarının sorulması üzerine ise "soruşturma üslubuyla değil araştırma uslubuyla çalıştıkları"yanıtını tekrarladı.

chp'den "tuğla kadar" muhalefet şerhi

toplantıyı izleyen komisyon üyesi chp manisa milletvekili özgür özel al jazeera'nin sorularını yanıtladı. özel rapora muhalefet şerhi eklenmeden komisyon başkanının raporu açıklamasını eleştirdi. rapor meclis başkanlığı’na sunulmadan önce muhalefet şerhi yazacaklarını söyleyen özel "raporda mahcup bir tavır var. yazılan raporda belli noktalarda minumum düzeyde mutabakat var ancak itirazlarımız da var. tuğla kadar muhalefet şerhi yazıyoruz. iki bakan hakkında soruşturma komisyonu kurulmasını talep edeceğiz” diye konuştu.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;