Cenevre-2

Muhaliflerden 'abluka' önerisi

Suriyeli rejim karşıtları Cenevre'de, başta Humus olmak üzere Suriye genelinde muhalifler ya da rejim tarafından kuşatma altında tutulan her yerde ablukaların kaldırılmasını teklif etti.

Haberin Öne Çıkanları

Yardım konvoyları Humus'a girmeyi bekliyor

SMDK rejimi sorumlu tuttu

ABD Dışişleri sözcüsü, konvoylara izin verilmesini istedi

SMDK Sözcüsü Luay Safi, BMGK tasarının Suriye rejimi tarafından uygulanmasının uzak bir ihtimal olduğunu düşünüyor. [AA-Arşiv]

suriye devrimci ve muhalif güçler koalisyonu (smdk) basın sözcüsü  luay safi,  “humus özelinde ise insani yardımın yardım ekiplerince insanların kendi evlerine teslim edilmesini istedik” ifadelerini kullandı.

cenevre-1 kararlarında yer alan geçiş yönetimi konusunun da masaya yatırıldığını belirten safi, “bizim teklifimiz, suriyelilerin hepsi eşit bir şekilde kendilerini ifade edebilsin, kanunların herkes için eşit olduğu bir hukuk devleti kurulsun, halkın kontrolünde olan bir ülke olsun. suriye, tüm kişilerin üstünde olmalı. kişilerin tahakkümü altında değil”dedi.

safi ayrıca, muhaliflerden veya rejimden savaşmış olan ve ve esed yönetiminden kimsenin kurulacak geçiş yönetiminde yer almamasını teklif ettiklerini vurguladı.

bu arada konferansta öğleden sonraki oturum iptal edildi. taraflar çarşamba sabahı yeniden müzakerelere devam edecek. 

suriye dışişleri bakanı yardımcısı faysal mikdad, "abd teröristleri destekliyor. bu da onların bu sürecin başarıya ulaşmasını çok da istemediğini gösteriyor. teröristlere silah verenleri bu konferansın başarısı ilgilendirmiyor. muhaliflere öldürücü olmayan ekipman yardımını yendien başlatacaklarını açıkladılar. bu terörizme açık destektir.  ancak biz müzakerelere devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

mikdad humus'a yardım gönderilmesi ve bölgedekilerin tahliye edilmesiyle ilgili olarak da, "humus'a gitmek için bekleyen konvoyun silahlı gruplara gitmeyeceği konusunda garanti istiyoruz" dedi. 

brahimi'den uyarılar

bm ve arap birliği suriye özel temsilcisi lahdar brahimi, pazartesi günü yaptığı açıklamada önce tarafları "medyaya daha az konuşun" diyerek uyardı ve ekledi: şimdiye kadar çok fazla mesafe katedemedik. bu aşamadan sonra cenevre prensipleri çerçevesinde ilerleme kaydetmeyi umuyoruz.

şiddetin son bulması ve barışın sağlanmasıyla ilgili 'mucize' beklemediklerini ifade eden brahimi, "tarafların, müzakerelerin temelini atması bekleniyor. bu küçük bir adım olsa da, bu noktaya gelindiğini için mutluyuz" diye konuştu.

yardım konvoyu hala bekliyor

sürecin ilerlemesi çok çaba gerektiğine vurgu yapan brahimi, gıda ve ilaç yardımlarıyla ilgili henüz bir anlaşma olmadığına da değindi.

brahimi, şam yönetiminin, kadın ve çocukların humus'tan çıkarılma konusunda anlaşma yaptığına işaret ederek "ancak, bunun nasıl uygulanacağı da muamma. güvenlik sorunu var. her yer keskin nişancılarla dolu" diye ekledi. brahimi, "yardım konvoyu humus'a girmeyi bekliyor. taraflardan bir şeyler yapmalarını istiyorum" dedi.

ateşkes konusuna da değinen brahimi, "ateşkesle ilgili bir anlaşma yok. rejim ve muhalefet yarın görüşmeye devam edecek." diye konuştu.

'insanlar açlıktan ölüyor'

abd dışişleri bakanlığı sözcüsü jen psaki ise, günlük basın brifinde suriye rejiminin humus'a insani yardımların ulaştırılması için konvoyların girişine onay vermesi gerektiğini söyledi.

psaki, "suriye rejiminin, konvoyların humus'un eski şehrine çok ihtiyaç duyulan insani yardımları ulaştırmasını onaylaması gerektiğine kuvvetle inanıyoruz. durum çok vahim ve insanlar açlıktan ölüyor" dedi.

esed rejiminin eski şehirden kadın ve çocukların tahliye edilmesi teklifinin yeterli olmadığını belirten psaki, şöyle konuştu:

"siviller, serbestçe gelip gidebilmeli ancak humus halkı, çok ihtiyaç duyulan gıda ve diğer yardım malzemesini edinmeden önce evlerini terk etmeye ve ailelerinden ayrılmaya zorlanmamalı. tahliye, çok ihtiyaç duyulan insani yardımların bir alternatifi değil. rejimden, 'önümde diz çök ya da açlıktan öl' şeklindeki alçakça kampanyasında olduğu gibi buna benzer taktikler gördük."

"şu an için top rejimde" ifadesini kullanan psaki, "yapmaları gereken basit bir iş var, şu ana kadar reddettikleri bir iş; insani yardım konvoylarının eski şehre girmesini kabul etmek. öte yandan, çok acil insani yardımlara ihtiyaç duyan diğer kuşatılmış toplulukları da unutmadığımızı eklemeliyim" dedi.

kaynak: al jazeera 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;