IŞİD

Musul'a büyük operasyon hazırlığı

Irak’ta IŞİD’in elindeki en büyük kent olan Musul’u geri almak için hazırlıklar sürüyor. Ancak en büyük sorun merkezi hükümetle yerel yetkililer arasındaki kopukluk. Al Jazeera gönüllülerin kampına girdi.

Konular: Ortadoğu

musul’a 30 kilometre mesafedeki bir kampta, eski polis memurları ve gönüllülerden oluşan sünni savaşçılar büyük musul operasyonuna hazırlanıyor.

ellerindeki silah sayısı yetersiz ve bağdat yönetiminden de bekledikleri desteği göremiyorlar.

musullu yerel yetkililer, bağdat’ın musul operasyonuna şii milisleri dahil etme planına tepkili.

yedi aydır maaş alamayan ve aileleri yerlerinden olan sünni gönüllü savaşçılar, bağdat’tan bu konularda da adım atmalarını bekliyor.

irak'ta işid ilerleyişinin ardından ülke gündemindeki en önemli konu musul'u işid'den geri almak için yapılması planlanan operasyon.

bağdat ve abd yönetiminin planı, irak ordusuna destek veren şii milislerin yanı sıra, peşmerge ve sünni aşiret güçlerinden oluşan ‘sahva birlikleri’ benzeri bir gücün de işid’e karşı savaşması.

sünniler hükümete güvenmiyor

ancak işid’in irak’ın sünni bölgelerinden çıkarılması planı karşısında temel bir sorun duruyor. sünni bölgelerde yaşayan kesimlerin önemli bir bölümü, maliki’nin ayrılmasından sonra göreve gelen haydar ibadi hükümetine de güvenmiyor.

sünnilerin, maliki yönetiminde uzun süre devam eden mezhepçi politikalar ve hak ihlalleri tamamen ortadan kalkmadan ve bu yönde somut adımlar atıldığını görmeden işid karşıtı operasyona destek vermesi mümkün gözükmüyor.

işid son haftalarda, irak ordusuyla işbirliği yaptığı gerekçesiyle anbar ve tikrit’teki sünni aşiretlere saldırarak yüzlerce kişiyi öldürdü.

bir diğer sorun da musul gibi nüfusun hayli kalabalık olduğu ve işid’in etkinlik kurduğu bölgelere yönelik bir kara harekâtının büyük can kaybına yol açması ihtimali.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;