Dünya

Myanmar'da 'etnik temizlik' raporu

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Arakan eyaletinde yaşayan Rohingya Müslümanlarının maruz kaldığı şiddetle 'insanlık suçu' işlendiğini belirtti.

Haberin Öne Çıkanları

Kanıtlar var

5 bin yapı yıkıldı

Hükümetten savunma

Rapora göre, şiddet olaylarından kaçan en az 125 bin Müslüman evlerini terk etmek zorunda kaldı. [AFP]

http://10.49.107.60/haber/images/spacer.gifinsan hakları izleme (hrw) örgütü, myanmarlı yetkilileri arakan eyaletinde yaşayan rohingya müslümanlarına karşı etnik temizlik yapmakla suçladı. 

Rohingya Müslümanları

eski adı burma olan myanmar’da çeşitli etnik gruplar yaşıyor. ülkedeki rohingya müslümanlarının sayısının ise 800 bin olduğu sanılıyor. ancak söz konusu müslümanlar, devlet tarafından resmen tanınan etnik gruplardan biri değil. nüfusunun çoğunluğu budist olan myanmar'da hükümet ve birmanyalıların çoğu, bangladeş'in güneyinde konuşulana benzer bir bengali lehçesi ile konuşan rohingya müslümanlarını 'kaçak göçmen' olarak görüyor. bm'ye göre ise bu grup, dünyada en fazla baskı gören azınlıklar arasında.

merkezi new york'ta bulunan örgütün ‘tek yapabileceğin dua etmek’ başlıklı 153 sayfalık raporunda, geçen yıl mayıs ve ekim aylarında gerçekleşen şiddet olayları sonucu 125 bin müslüman'ın evlerini terk etmek zorunda kaldığı belirtildi.

uydu görüntülerinin incelendiği raporda, çoğunluğu rohingya müslümanlarına ait olan topraklarda yaklaşık 5 bin yapının yerle bir olduğu vurgulandı.

raporda ayrıca, arakan’daki hükümet yetkilileri ile yerel görevlilerinin müslümanların yaşadığı mahallelere düzenlenen saldırıları teşvik ettiği de yer aldı. örgüt, güvenlik güçlerinin de saldırıları önlemek için hiçbir girişimde bulunmadığını raporuna geçirdi.

'saldırılara göz yumuldu'

hrw’nin asya'dan sorumlu müdür yardımcısı phil robertson, "myanmar hükümeti, evlerini terk etmek zorunda kalan müslümanlara yardım ulaştırılmasını engelleyerek ve seyahat özgürlüklerini kısıtlayarak etnik temizlik kampanyasına katkı sağlamaktadır” ifadesini kullandı.

güvenlik güçlerinin arakanlı çetelerin müslümanları hedef alan saldırılarına göz yumduğunu belirten robertson, “bazı askerler, evlerin ateşe verilmesine ve müslümanlara yönelik şiddet olaylarına destek verdi. aradan altı ay geçmesine karşın hükümet, hala bu olayları 'toplumsal şiddet' olarak niteliyor. aslında neler olup bittiğinin farkında olan hükümet, bu olayları engelleyebilirdi" diye konuştu.

robertson, saldırılara bir an önce son vermemesi ve sorumlu kişileri adalet önüne çıkarmaması durumunda, myanmar hükümetinin ülkedeki etnik ve dini azınlıkları hedef alan şiddet olaylarından sorumlu olacağını belirtti.

hükümetten savunma

örgütün raporu üzerine açıklama yapan myanmar hükümeti ise, ‘silahlı kuvvetlerin, polis güçlerinin ve milislerin, iki topluluk arasındaki çatışmaya, asayişi ve huzuru sağlamaya yönelik mevcut hukuk kurallarına uyumlu bir şekilde müdahale ettiğini’ savundu.

açıklamada, polisin şiddet olaylarını bastırmak için orantısız güç kullandığı yönündeki iddiaların ‘asılsız ve yanlış’ olduğu belirtildi. yetkililerin hem ülke içinde hem de ülke dışında medyada çıkan ‘asılsız ön yargılar’ ile karşı karşıya kaldığı ifade edildi.

yardımlar engellendi

arakan eyaletinde geçen yıl mayıs ayında başlayan şiddet olaylarının ardından hükümet yetkilileri, çok sayıda kişiyi gözaltına almış ve evlerini terk etmek zorunda kalan müslümanlara yardım gönderilmesini engellemişti.

23 ekim'de aralarında budist rahiplerin de olduğu arakanlılar, dokuz yerleşim birimindeki müslüman mahallelerini ateşe vermişti. görgü tanıklarına göre saldırda 28’i çocuk en az 70 rohinya müslümanı öldürüldü.

güvenlik güçlerinin saldırıları engellemek için hiçbir girişimde bulunmaması, hatta saldırganlara yardımcı olması uluslararası toplumun tepkisini çekmişti. 

rohingya müslümanları ile arakan budistleri arasındaki çatışma, 2. dünya savaşı yıllarına dayanıyor. japonya’yı destekleyen arakan ile ingiltere’yi destekleyen rohingya arasındaki çatışmalar, birçok kişinin ölümüne neden olmuştu. 

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;