Srebrenitsa Katliamı

'Ölüm Yolu'nda barış yürüyüşü

Srebrenitsa katliamının 20. yıldönümünde ölümden kaçanların kullandığı güzergâhtaki ‘Barış Yürüyüşü’ başladı. Binlerce kişi 100 km yol kat ederek Pazar günü Potoçari Mezarlığı’na ulaşacak.

1995’teki Srebrenica katiamından kaçan 13 bin kişinin anısına yapılan" Marş Mira" yürüyüşü başladı. [Fotoğraf: Twitter/TanjaAJB]

avrupa'da ikinci dünya savaşı'nın ardından yaşanan en büyük insanlık trajedisi olarak kabul edilen srebrenitsa'daki katliamdan kaçanların orman yolundan tuzla şehrine ulaşmak için kullandığı ve halk arasında 'ölüm yolu' olarak da bilinen güzergâhta "barış yürüyüşü" (marş mira) binlerce kişinin katılımıyla nezuk kasabasından başladı. sabahın erken saatlerinden itibaren nezuk kasabasında toplanmaya başlayan binlerce kişi, soykırım kurbanları için dua edip, saygı duruşunda bulunduktan sonra yola çıktı.

bosna hersek'in yanı sıra birçok farklı ülkeden yürüyüşe katılmak üzere nezuk'a gelen yaklaşık 8 bin kişi, srebrenitsa soykırımından kaçanların kullandığı orman yolunda buluştu. bu yıl 11. kez düzenlenen yaklaşık 100 kilometre uzunluğundaki "barış yürüyüşü"ne katılanlar, 10 temmuz günü, kurbanların defnedildiği potoçari anıt mezarlığı'na ulaşacak.

potoçari'ye ulaşmak için her gün yaklaşık 35 kilometre yol kat edecek katılımcıla, üç günü yolda geçirecek. geceleri daha önce belirlenen ormanlık alanlardaki konaklama noktalarında geçirecek katılımcılara, soykırımla ilgili bilgiler verilecek, "ölüm yolu"nu kullanarak hayatta kalmayı başaranlar anılarını anlatacak.

'verilecek mesaj önemli'

"barış yürüyüşü" organizasyon komitesi başkanı hamdiya feyziç, aa muhabirine yaptığı açıklamada, yürüyüşe katılanların sayısının değil, yürüyüşle verilecek mesajın önemli olduğunu belirterek, "yürüyüş ilk kez düzenlendiğinde sadece 300 kişi katılmıştı ancak o zaman da dünyaya barış, hoşgörü, bir arada yaşam ve bu yolda hayatını kaybedenlerin hiçbir zaman unutulmayacağı mesajı verilmişti" diye konuştu.

srebrenitsa belediye başkanı çamil durakoviç de yürüyüşün başında yaptığı konuşmada, "barış yürüyüşü"nün evrensel ve çok milletli bir yürüyüş olduğunu ifade etti. srebrenitsa yakınlarındaki bratunats'ta doğan ancak savaşın ardından kakany şehrine yerleşen haris dautbaşiç, bu yıl dokuzuncu kez "barış yürüyüşü"ne katıldığını belirterek, "soykırımda kardeşimi kaybettim. benimle birlikte kakany'dan 65 kişi daha soykırım kurbanlarını anmak amacıyla yola çıkıyor. yürüyüşe her yıl daha fazla gencin katılması sevindirici" diye konuştu. bratunatslı samir goliç de bu yıl ikinci kez yürüyüşe katıldığını ifade ederek, soykırımda kaybettiği amcası ve soykırım kurbanı tüm diğer srebrenitsalılar için yürüyüşe katıldığını söyledi.

kaynak: aa

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;