IŞİD

Pentagon: IŞİD ile mücadelenin faturası 2.7 milyar dolar

ABD Savunma Bakanlığı, IŞİD hedeflerinin bombalamaya başladığı Ağustos ayından bu yana 2,7 milyar dolar harcadığını, ortalama günlük maliyetin de 9 milyon dolardan fazla olduğunu açıkladı.

Konular: IŞİD, Irak, ABD, Ortadoğu
[Fotoğraf: Pentagon / Arşiv]

abd savunma bakanlığına göre, işid’le toplam savaş masrafının üçte ikisine tekabül eden 1,8 milyar dolar hava kuvvetleri tarafından harcandı. pentagon, işid'le savaşa 10 ayda 2,7 milyar dolar harcadığını, ortalama günlük maliyetinin 9 milyon dolardan fazla olduğunu açıkladı. genel çatışma ve bilgi toplamanın günlük masrafı ise 5 milyon dolardan fazla.

pentagon hakkında nadiren bilgi paylaştığı gizli operasyonların maliyetini de açıkladı. abd gizli operasyonlara 200 milyon dolar harcadı. pentagon’un açıkladığı rakamlar, kongre’nin işid’le mücadele kapsamında harcamaların, yeni bir karar onaylanıncaya kadar durdurulmasına yönelik bir tasarıyı tartışıp reddetmesinden bir gün sonra geldi.  

Irak'ta halihâzırda 3 bin Amerikan askeri personel bulunuyor.
[[Fotoğraf: AFP-Getty]]

dempsey: irak'a yeni üsler gerekebilir

işid'in ramadi'yi alıp suriye'de de yeniden ilerleyişe geçmesi washingon'da irak'a daha fazla askeri personel gönderilmesi yönünde tartışmaları da tetikledi. abd genelkurmay başkanı martin dempsey, işid ile mücadelede irak’a ek abd askerlerinin gönderilmesine neden olabilecek şekilde ülkede farklı noktalarda daha fazla üs açılmasının gerekebileceğini belirtti.

takaddum üssündeki amerikan personelinin en önemli misyonunun, irak ordusunun organize edilmesinde ve karşı saldırıya geçmesinde yardımda bulunmak olacağını dile getiren dempsey, gönderilecek ek askerlerin ivedi bir şeklide sonuç üretemeyeceğini dile getirdi. ancak dempsey, bunun, daha fazla amerikan askeri göndermeyi gerektirecek şekilde irak’ın başka yerlerinde de uygulamak üzere model teşkil edeceğini kaydetti.

dempsey, ilave yerlerin belirlenmesinde de seçilecek noktaların önemine işaret etti.

dempsey, “bu oyunu değiştirecek bir durum mu? hayır, bu yürütülmekte olan kampanyayı daha güvenli kılacak bir genişleme. oyunu değiştirecek adımlar irak hükümetinin kendisinden gelmek zorunda” diye konuştu.

kaynak: ap ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;