Ortadoğu

Peşmerge Süleyman Bek kasabasında

Kürt peşmerge güçleri ve gönüllülerle desteklenen Irak ordusu güçleri, IŞİD’in kuşatmasından kurtarılan Emirli kasabasından sonra ona yakın olan Süleyman Bek bölgesine girdi.

Konular: IŞİD, Irak
Irak ordusu Emirli'yi IŞİD'den geri almıştı. [Fotoğraf: AA]

al jazeera muhabiri, bağdat’ın kuzeyinde yer alan selahaddin eyaletindeki süleyman bek kasabasına giren peşmerge ve irak ordusu güçleri ile işid arasında çatışmaların devam ettiğini söyledi.

afp’ye konuşan süleyman bek’e yakın tuzhurmatu kasabasının kaymakamı, kasabaya giren güçlerin işid’in yollara ve evlere döşediği bombalardan dolayı yavaş ilerlediğini belirtti.

abd, musul barajı'na yakın ve emirli kasabasındaki işid mevzilerini havadan vurduğunu açıklamıştı.

tıbbi kaynaklar, irak ordusuna destek veren gönüllü milislerinden 16 kişinin öldüğünü, 36 kişinin de yaralandığını belirtti. irak ordusunun sözcüsü ise ölen askerler olduğunu açıkladı ancak sayı vermedi.

ağırlıklı olarak şii türkmenlerin yaşadığı emirli kasabası iki aydan fazladır işid tarafından kuşatma altında tutuluyordu.

iraklı yetkililer, işid kuşatmasının peşmerge ve irak ordu güçlerinin abd destekli operasyonu sonrası 31 ağustos pazar günü sona erdiğini açıkladı. 

peşmerge zumer’i ve celevla’yı da kuşatıyor

peşmerge, ninova eyaletinde işid’in elindeki zumer kasabasını kuşatıyor. stratejik öneme sahip musul barajı'nın batısında yer alan zumer’e giremeyen peşmerge kasabayı bombalamaya devam ediyor.

peşmerge'nin kuşatma altına almaya çalıştığı bir diğer kasaba da, iran sınırına yakın celevla. 

abd vurmaya devam ediyor

abd ordusu, irak'ta musul barajı civarındaki işid hedeflerine 31 ağustos pazar ve 1 eylül pazartesi günleri üç yeni hava saldırısı düzenledi.

abd merkez kuvvetler komutanlığı (centcom), işid'e ait üç kamyonun yok edildiğini, birinin de hasara uğratıldığını, bir zırhlı aracın ve bir havan topu mevziinin de imha edildiğini açıkladı.

operasyonda görev alan tüm uçakların daha sonra bölgeden güvenli biçimde ayrıldığı ifade edildi.

son saldırılarla abd ordusunun irak'ta düzenlediği hava saldırıları 120'yi geçmiş durumda.

ayrıca beyaz saray, abd başkanı barack obama'nın geçen hafta sonu emirli halkı için düzenlenen hava saldırıları ve insani yardım operasyonuna onay verdiğini mektupla kongre liderlerine resmen ilettiğini açıkladı.

bm'nin irak temsilciliğine göre, irak’ta ağustos ayında bin 265'i sivil bin 420 kişi öldü.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;