Kürt sorunu

PKK Zapatista'nın izinde

UTSAM'ın hazırladığı rapora göre Meksika'daki Zapatista Hareketi ve PKK örgütsel yapı, siyasallaşma çabası, özerklik talebi ve etnik propaganda açısından benzerlikler taşıyor.

Konular: Türkiye

Haberin Öne Çıkanları

PKK ve Zapatista

İki örgütün benzerlikleri

polis akademisine bağlı uluslararası terörizm ve sınıraşan suçlar araştırma merkezi (utsam), yayınladığı son raporunda meksika'daki zapatista ulusal kurtuluş ordusu (ezln) ile pkk arasındaki benzerlerikleri ortaya koydu. 

 
daha önce 'bask milliyetçiliği ve eta', 'terörle mücadelede eve dönüş / topluma kazandırma uygulamaları' gibi raporlara imza atan utsam'ın, 'zapatista hareketi ve ezln' adlı 32 sayfalık raporunda yeralan tespitlere göre pkk, siyasallaşma çabası, silahlı yapısı, özerklik talebi ve ideolojik tabanıyla pek çok açıdan ezln örgütüyle paralellik gösteriyor. 
 
zapatista hareketi'nin tarihsel açıdan önemi ve ezln'nin ortaya çıkılşının ayrıntılı olarak anlatıldığı raporda, örgütün yapısı ve özyönetim söylemi ile komuta kademesi inceleniyor. 
 
siyasallaşma mücadelesi
 
meksika'nın güneydoğu bölgesinde mayaların yaşadığı chiapas eyalatinde 1983 yılında kurulan ve adını meskika devrimi'nin sembol isimlerinden emiliano zapata'dan alan ezln ve pkk arasında en önemli benzerlik siyallaşma çabası olarak öne çıkıyor. buna örnek olarak da her iki örgütün demokratik özerkliği ara çözüm olarak talep etmesi gösteriliyor. raporda zapatistaların meksika devrimi'nden beri ayrıcalıklı bir özerklik talep ettiği, her ne kadar hükümet aracılığıyla istedikleri statüyü kazanamasalar da gelinen süreçte bu hedeflerine ulaştıkları söylenmektedir. diğer yandan kuruluşundan bu yana tam bağımsız bir kürt devleti talep eden pkk'nın, son dönemde strateji değiştirerek demokratik özerklik modeli üzerine yoğunlaştığı vurgulanmıştır. 
 
örgütsel yapı
 
raporda pkk'nın örgütsel yapı olarak da ezln ile benzerlikler taşıdığı anlatılıyor. örneğin, ezln bünyesindeki ccri yapısının, pkk'nın silahlı kanadı olan hpg yapsıyla benzerlik gösterdiği twspitine yer verilmektedir. lider profilleri farklı olsa da yönetim yapılarının paralellikler gösterdiği, kck'nın sosyal alan merkezleriyle ezln'nin 'carocole' olarak adlandırılan kültür merkezleri arasındaki benzerlikler işaret edilmektedir. 
 
silahlı güç
 
her ikisi de silahlı örgüt omasına rağmen ezln hemen hemen hiç silahlı eyleme başvurmamıştır, sadece 1994 yılında bir kez güvenlik güçleriyle tam 12 gün süren silahlı çatışmaya girmiştir. buna kaerşı pkk sık sık silahlı eylemlere başvurmaktadır. 
 
ideoloji
 
iki örgüt arasında sayabileceğimiz benzerliklerden birisi de marksist leninist ideolojiyi benimsemeleridir. ayrıca örgütlerin her ikisi de etnik kimlik üzerinden propaganda yapmaktadır. pkk, kürtlerin hakkını savunduğunurken ezln de maya yerlilerinin sözcüsü olduğu iddiasındadır. geniş perspektifte ise her iki örgüt 'tüm sömürülenler adına mücadele ettikleri' gibi açıklamalarda bulunmaktadır. yani her iki örgüt tipinde de tüm sömürülenlerle ittifak yaklaşımı vardır. ayrıca her iki örgütün söylemlerinde barış ve demokrasi gibi kavramlar sıklıkla vurgulanmaktadır.
 
'artık yeter'
 
pkk'nın, özellikle son dönemdeki stratejilerinde ezln'den ilham aldığı söylenebilir. bunlara en çarpıcı örnek, ezln'nin meşhur söylemi 'ya basta' ile aynı anlama gelen 'edi bese' söyleminin pkk tarafından kullanılmasıdır. öcalan'ın da yakalanmasından sonraki dönemde zapatistaların faaliyetlerini yakından takip ettiği bilinmektedir. zapatistaların mart 2001'deki meşhur yürüyüşlerinin ardından öcalan, 23 mayıs 2001 tarihli avukat görüşmesinde diyarbakır'dan ankara'ya bir barış yürüyüşü düzenlebileceğini belirtmi
 
finans kaynaklarında farklılılar
 
tüm bu benzerliklere rağmen raporda, iki örgüt arasında finansman açısından farklılklar olduğunun altı çiziliyor. pkk'nın finansman sağlamak adına başta uyuşturucu, göçmen, silah ve sigara kaçakçılığı  gibi çok geniş yelpazede organize suç faaliyetlerinde bulunduğu belirtilirken, ezln'nin faaliyet yürüttüğü  bölge çok uygun olmasına rağmen uyuşturucu kaçakçılığına girmediği tespitine yer veriliyor.
 
bunun yanı sıra ezln'nin her bildirgesinde şiddeten uzak siyasal eylem taahhüdünü yinelediği, pkk'nın ise şiddetten vazgeçmeyerek bölge halkını, kürt aydınlarını dahi örgüte muhalif tutum sergilediklerinde açıkça tehdit ettiği bilgileri yer alıyor. 
 

 
 
 
 
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;