Suriye'de iç savaş

PYD: Rojava Türkiye'yi korkutmamalı

Eş Başkan Asya Abdullah, Ankara'da HDP tarafından düzenlenen bir panele katıldı. Abdullah, "Türkiye'de tüm kesimler Rojava'daki modele destek olmalı" dedi.

Haberin Öne Çıkanları

Ayakta alkışlandı

'Rojava'nın selamlarını iletiyorum'

'Tüm sorunlar çözülecektir'

Asya Abdullah, Suriyeli muhalifler ile Esed rejimini bir araya getiren Cenevre-2 toplantısına davet edilmemelerini eleştirdi. [DHA]

pyd eş başkanı asya abdullah, ankara'da halkların demokratik partisi'nin düzenlediği demokratik siyaset arayışları paneline katıldı. kürsüye çıkarken salondaki katılımcılar tarafından ayakta alkışlanan abdullah, konuşmasına "hepinize tek tek rojava'nın selamlarını iletiyorum" diye başladı.

cizre, afrin ve kobani'de pyd tarafından ilan edilen özerkliğin amacının "tüm halkların kardeşliği, birlikte yaşaması ve halkların sorunlarının çözülmesi" olduğunu söyleyen abdullah, "rojava'da demokratik özerklik ilan edilmeseydi daha kötü olurdu. biz inanıyoruz ki 10 yıl tanınsa tüm sorunlar çözülecektir." diye konuştu. asya abdullah türkiye'ye de seslendi, "rojava'daki model türkiye'yi korkutmamalı. tüm kesimler özellikle de sol kesimler bize destek olmalı" dedi.

cenevre 2'de kürtler olsa olumlu olacaktı

asya abdullah, muhalif gruplar ile esed rejimini bir araya getiren cenevre-2 toplantısına pyd'nin davet edilmemesini de eleştirdi. pyd eş başkanı, "cenevre-2 dünyanın sonu değil. kürtler dahil olsaydı evet çok olumlu olacaktı. kürtler kabul edilmedi diye bizler teslimiyetten ziyade mücadeleyi yüksetlmek zorundayız" diye konuştu.

suriye'de toplumsal ittifakın sağlanması için gerekli koşulların sağlanması gerektiğini belirten abdullah, tüm kesimlerle işbirliği yapmaya hazır olduklarını da sözlerine ekledi.

kürt konferansı

asya abdullah kürt gruplar arasında temsiliyet ve karar alma konuları üzerinde anlaşma sağlanamadığı için üç defa ertelenen kürt konferansı hakkında da konuştu. abdullah, "mücadele etmezsek bizim ulusal duruşumuz, haklarımız tartışmaya açılır. biz inanıyoruz ki kürtler bunu görüyor. kim bu hareketin öncülüğünü yaparsa halk desteğini sunacaktır. bu noktada siyasi güçlerin kendilerini netleştirmesi gerekiyor" dedi.

tuncel: biz de yapabiliriz

panelde hdp eş başkanı sabahat tuncel de bir konuşma yaptı. tuncel özerklik konusunda "rojava yapabiliyorsa biz de yapabiliriz" dedi ve türkiye'de kürtlerin sorunu çözülmeden ortadoğu'da sorunların çözülmüş sayılamayacağını söyledi.

toplantının moderatörlüğünü yapan hdp'li garo paylan ise "100 yıllık karanlıktan sonra güneş doğdu, bizim gözümüz hep rojava pratiğinde olacak" dedi.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;