Irak Kürdistan Özerk Bölgesi

“PYD ve peşmerge Rojava’da savaşacak”

ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Brett McGurk, IKBY Başkanı Mesut Barzani ve PYD lideri Salih Müslim ile görüştü. Erbil’den Suriye peşmergesinin Rojava’ya dönerek, PYD ile birlikte savaşacağı açıklaması geldi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Brett McGurk ve IKBY Başkanı Mesut Barzani [Fotoğraf: https://twitter.com/brett_mcgurk]

irak kürt bölgesel yönetimi (ikby) başkanı mesut barzani, abd dışişleri bakanlığı müsteşar yardımcısı brett mcgurk ve beraberindeki heyeti kabul etti. pkk'nın suriye kolu suriye demokratik birlik partisi (pyd) eş başkanı salih müslim de mesut barzani ve mcgurk ile görüştü.

görüşmenin ardından kdp'nin dış ilişkiler sorumlusu hemin hawrami, kürdistan bölgesel yönetimi’nin eğittiği peşmerge güçlerinin suriye’nin kuzeyine geri dönerek, pyd ile birlikte işid’e karşı savaşacağını açıkladı. pyd, diğer suriyeli kürt partilerin faaliyetlerine rojava’da izin vermemekle suçlanıyordu. barzani, pyd ve suriye’deki diğer kürt partileriyle bir araya gelerek, rojava’da güç paylaşımı için anlaşma yapılmasına önayak olmuştu. ancak pyd bu anlaşmalara uymadı.

brett mcgurk görüşmeye ilişkin twitter hesabından yaptığı açıklamada, "kürdistan başkanı mesut barzani ve pyd başkanı (salih müslim) ile işid'le mücadeleyi ele alan önemli bir toplantı yaptık" ifadesini kullandı.

 

barzani'nin erbil'deki resmi konutunda gerçekleşen toplantıda abd'nin bağdat büyükelçisi stuart jones, abd özel kuvvetler komutanı james terry ve abd'nin irak'taki özel kuvvetler komutanı tony thomas da vardı.

barzani'nin ofisinden yapılan yazılı açıklamaya göre görüşmede, suriye ve irak'taki mücadele, savaş cephelerinin durumu, musul'u kurtarma operasyonu hazırlıkları ile işid'e karşı irak ordusu, peşmerge güçleri ve abd öncülüğündeki koalisyon güçlerinin birlikte hareket etme planları ele alındı.

açıklamada, koalisyon güçlerinin hava saldırılarında şu ana kadar hiçbir sivilin ölmediği konusunda barzani ve mcgurk'un aynı görüşte olduğu kaydedildi. mcgurk'un görüşmede, terörle mücadelede abd'nin peşmergeye yönelik yardımlarını sürdüreceğini kaydettiği bildirildi.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;