İsrail - Filistin sorunu

Ramallah’ta Barguti dayanışması

İsrail'de 13 yıldır hapiste tutulan Filistin direnişinin önemli isimlerinden milletvekili Mervan Barguti için Ramallah'ta dayanışma gösterisi düzenlendi.

Konular: Ortadoğu, Filistin
İsrail hapishanesindeki Barguti, 5 defa müebbet ve 40 yıl hapis cezasına çarptırıldı. [Fotoğraf: Reuters]

ramallah'taki filistin parlamentosu önünde, filistin esir cemiyeti ve filistin kurtuluş örgütü'ne (fkö) bağlı esirler heyeti tarafından düzenlenen gösteriye, çeşitli partilerin liderleri ve milletvekillerinin yanı sıra fkö merkez kurulu üyeleri ve üniversite öğrencileri katıldı.

israil aleyhine sloganların atıldığı gösteride, barguti ve israil hapishanelerindeki diğer milletvekillerinin serbest bırakılmasını talep eden pankartlar açıldı.

filistin esirler cemiyeti aracılığıyla cezaevinden mesaj yollayan mervan barguti de israille mücadelede filistin halkına önderlik yapması için fkö'nün yeniden yapılanması çağrısında bulundu. barguti, şunları söyledi: 

"filistin milli hareketi için, israil'in cinayet işleyen hükümetlerince rafa kaldırılan konuları geride bırakma ve ulusal birlik temeline dayanan direniş programı üzerinde gücünü toplama zamanı gelmiştir."

barguti'nin eşi fedva barguti de, eşinin evine dönmesini beklediğini, uluslararası toplum ve tüm parlamenterlere, filistin halkının yanında olma çağrısı yaptı. 

söz konusu taraflardan "seçilmiş milletvekillerinin" serbest bırakılması için girişimde bulunmalarını da talep eden barguti'nin eşi, "israil'in, filistinli milletvekillerini tutuklaması, tüm dünyada demokrasiye vurulmuş bir darbedir" dedi. 

berguti’ye 5 kez müebbet

israil'e karşı 1987'de başlatılan 1. intifada'nın batı şeria'daki liderleri arasında yer alan barguti, tutuklanarak ürdün'e sürgün edildi.

filistinli lider, burada 7 yıl kaldıktan sonra oslo anlaşması gereği 1994'de batı şeria'ya döndü. 1996'da milletvekili seçildi.

ikinci intifada'nın 2000'de başlamasının ardından 15 nisan 2002'de israil'in tekrar tutukladığı barguti, 5 defa müebbet ve 40 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

ahrar esirler ve insan hakları araştırma merkezi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, herhangi bir suç isnat edilmeksizin filistinli 2 eski bakan ile 28 milletvekili, israil hapishanelerinde tutuluyor.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;