ABD

Sony kavgası büyüyor

ABD, Sony Pictures'a siber saldırıyla suçladığı Kuzey Kore'nin 'ortak soruşturma' teklifini reddederek "Kanaatimiz kesin" dedi. Pyongyang, ABD'nin teklifi reddetmesi halinde bunun 'ağır sonuçları olacağı' tehdidinde bulunmuştu.

Konular: Asya - Pasifik, ABD
Sony, Twitter'a çalınan bilgilerin paylaşılmasını engellemesi için uyarıda bulundu.

abd, sony pictures'a yapılan siber saldırının kaynağı konusundaki görüşünde ısrarlı. beyaz saray'ın milli güvenlik konseyi sözcüsü mark stroh, pyongyang'ın saldırıyı inkar etmesi üzerine "fbi'ın açıkça ortaya koyduğu gibi, bu yıkıcı saldırının arkasında kuzey kore yönetiminin olduğuna eminiz. kuzey kore hükümetinin provokatif eylemlerdeki sorumluluğunu inkar tarihi oldukça uzun" dedi.   

stroh, "eğer kuzey kore hükümeti yardım etmek istiyorsa, sorumluluğunu kabul etmeli ve sony'ye bu saldırının verdiği zarar için tazminat ödemeli" diye ekledi. 

pyonyang kendisine yöneltilen siber saldırı ithamını 'asılsız iftira' diye niteleyip, "abd'nin kamuoyunu yönlendirmeye yönelik asılsız iddialarını soruşturmak için ortak soruşturma öneriyoruz" açıklamasını yapmıştı.

açıklamada, 'misilleme' tehdidi yapan obama yönetimine rest çeken pyonyang, "abd bu teklifimizi geri çevirip, birtakım karşılıklarla konuşmaya devam ederse ve bizi bu olayın içine çekmeye çalışırsa, bunun ağır sonuçlarının olacağını aklında bulundurması gerekiyor" ifadelerini kullanmıştı. 

amerikan federal soruşturma bürosu (fbi), sony'ye siber saldırının arkasında kuzey kore'nin olduğunu iddia ederken başkan barack obama da, "kendi belirleyeceğimiz bir zamanda kuzey kore'ye misilleme yapacağız" demişti.

the interview filmi sorun oldu

50 yıldır abd'nin yaptırımları altında yaşayan son stalinist devlet kuzey kore, liderleri kim jong-un'u hicveden 'the interview' filminin gösteriminin yasaklanmasını istemişti. sony şirketinin gizli bilgilerini çalan hackerlar 'the interview' filminin gösterime girmesi halinde şirketin tüm iç yazışmalarını, senaryo metinlerini ve daha birçok gizli bilgiyi yayınlayacaklarını açıklamıştı. bunun üzerine seth rogen ve james franco'nun başrollerde olduğu 'the interview' filmi gösterime girmedi. obama da, "başka bir ülkenin diktatörü abd topraklarında sansür uyguluyor" diyerek sony'nin filmi yayından çekmesini eleştirdi.

hackerlar arkalarında bir devlet olduğunu belirtirken, kuzey kore kendilerine yönelik iddiaları yalanladı.

coelho filmin haklarına talip

filme sahip çıkanlar da var. ünlü 'simyacı' kitabının yazarı brezilyalı paulo coelho, sony'ye, filmin haklarını 100 bin dolar karşılığında kendisine satmasını teklif etti.

bir dosyanın birçok kullanıcıdan parça parça indirilebildiği torrent teknolojisinin önde gelen platformlarından bittorrent, sony'ye, "filmi bize verin, biz torrent olarak yayınlayalım" önerisi götürdü.

kaynak: al jazeera, reuters, afp

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;