Bilim-Teknoloji

SpaceX uydudan internet sağlayacak

SpaceX, uzaydan internet indirmek için testlere başlamaya hazırlanıyor. ABD hükümetinden izin isteyen SpaceX, binlerce küçük uydu ile süper hızlı internet erişimi sunabilir.

Konular: Bilim-Teknoloji
SpaceX, uzaya internet uyduları ateşlemeye başlayabilir.

elon musk'ın sahibi olduğu spacex, facebook ve google'ın ardından göklerden internet hizmeti sunmayı amaçlıyor. testlere başlamak için abd hükümetinden izin isteyen firma, yeşil ışık yakılması halinde 4 bin küçük uyduyu yörüngeye ateşleyecek.

musk, 'interneti uzayda yeniden inşa etmek' olarak tanımladığı proje sayesinde sadece abd değil, dünyanın dört bir yanındaki internet erişimi olmayan insanlara da hizmet sunabilir. spacex, böylece aynı amacı güden facebook ve google ile doğrudan rakip haline gelecek.

spacex, internet uyduları projesini ilk olarak geçtiğimiz yıl duyurmuş ve 1100 km yükseklikte 700 uydu ile süper hızlı internet hizmeti sağlanabileceği öne sürülmüştü.

facebook pes etti

nasa için birçok kargo görevleri düzenleyen ve kendi roket ve uzay araçlarını geliştiren spacex'in sahibi musk, ellerindeki avantaj sayesinde yüksek hızlı interneti diğer projelerden çok daha rahat sunabileceklerini savundu.

facebook'un 'internet.org' adı verilen projesi, nasa işbirliğiyle uzaydan interneti lazer teknolojisiyle indirmeyi amaçlıyor. google ise yıllarda havada kalacak güneş enerjili uçaklarıyla internet erişimi sunmayı istiyor. ancak facebook henüz test aşamasına bile geçmemişken, google'ın solara 50 adı verilen uçağı geçtiğimiz ay deneme uçuşunda düşmüştü.

washington post'ta yer alan bilgiye göre, facebook 500 milyon dolarlık uydu projesini kısa süre önce rafa kaldırdı.

abd hükümetinin izin vermesi halinde, 11 bin çalışanı bulunan spacex'in uzayda internet altyapısını hızla kurabileceği savunuluyor.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;