Ortadoğu

Suriye jetleri Azez'i vurdu

İsyancılar tarafından üs olarak kullanıldığı söylenen, Türkiye sınırındaki köye yapılan bombardımanda bazıları çocuk en az 30 kişi öldü.

Konular: Suriye

Haberin Öne Çıkanları

Kilis'e kaçtılar

'Bomba yarım ton'

Binalar yerle bir

Bombardımanın ardından yüzlerce kişi sınırı geçerek Türkiye'ye sığındı. [Reuters]

suriye savaş uçakları halep yakınlarında silahlı isyancıların konuşlandığı azez köyünü bombaladı. muhalif kaynakların verdiği bilgiye göre aralarında çocuklarında olduğu en az 30 kişi öldü, bazıları ağır olmak üzere çok sayıda kişi yaralandı.

bombardımanın ardından yüzlerce sivil sınırı geçerek türkiye’ye sığındı. bunlardan 86’sının yaralı olduğun bildirildi. kilis devlet hastanesi’ne kaldırılan yaralılardan 13’ünün kurtarılamadığı açıklandı. 
 
hastane başhekimi muhammed ali bekir, ''acil servisimize toplam 86 yaralı geldi. yaralılardan bir kısmı getirilirken bir kısmı da hastanede olmak üzere 13'ü öldü. 12 hasta da gaziantep'teki hastanelere sevk edildi. diğer hastalar şu an gözlem altında tutuluyor” dedi. 
 
halep’in 45 kilometre kuzeyinde türkiye sınırına çok yakın konumda olan azez köyündeki bombardımanda en az 10 binanın yerle bir olduğu kaydediliyor. köy, şam rejimine karşı silahlı isyanda, muhalif hür suriye ordusu mensuplarının üs ve ikmal merkezi olarak kullandığı bir yerleşim olarak biliniyor. 
 
bombardımanı anlattılar
 
çarşamba akşamüstü gerçekleşen bombardımana şahit olan köyüler, “burası sivil bir yerleşim yeri, bütün binalar kadın ve çocuklarla doluydu” sözleriyle tepkilerini dile getirdi. saldırının ardından türkiye’ye kaçanlardan suriyeli bir genç yaşadığı şoku, ''evde oturuyorduk, bomba sesleri ile dışarı çıktık. etrafın bombalandığını gördük'' diye anlattı.
 
evlerini ve yakınlarını kaybeden onlarca aile gözyaşları içinde yardım istedi. [reuters]
 
savaş uçaklarıyla bombalandıklarını gördüklerini dile getiren suriyeli, ''allah büyüktür, allah inşallah bize yardım eder'' dedi.
 
ak parti kilis milletvekili ahmet salih dal ise azez'in 10-15 gündür hür suriye ordusu'nun elinde olduğunu belirtti. 
 
'köy hso üssüydü'
 
ülkedeki çatışmaları takip eden ingiltere merkezli suriye insan hakları gözlemevi direktörü rami abdülrahman, bombardımanla köyün enkaz haline geldiğini belirtti. abdülrahman, “ölenlerin bazıları sivil, bazılarıysa silahlı direnişçiydi, ancak şurası kesinki köy bir hso üssüydü” dedi.
 
bombardımanın şiddetinin anlatan hazez sakinleri, uçaktan atılan bombanın en az yarım ton ağırlığında olabileceğini patlamanın etkisiyle köyün diğer ucundaki binaların bile camlarının kırıldığını söyledi. hazezliler, bombaların düştüğü yerin hso üssü olmadığını, ancak bazı direnişçilerin ailelerinin yaşadığını belirtti. 
 
azez köyünün bombalanması suriye ordusuyla silahlı isyancıların ülkenin en büyük ikinci kenti halep için savaştığı bir döneme rastlıyor. üç haftadan fazla bir süredir şiddetli çatışmalara sahne olan binlerce isyancının bulunduğu halep’te ordu 8 ağustos’ta kapsamlı bir kara harekatı başlatmıştı. isyancıları başta salahaddin semti olmak üzere çoğu bölgeden çekilmeye zorlayan suriye ordusu, buna rağmen kentteki kontrolü tam olarak sağlayabilmiş değil. 
 
şam'da patlama
 
çarşmaba günü daha erken saatlerde ise başkent şam'ın çeşitli bölgelerinde patlamalar meydana gelmişti.  askeri birimlerin ve bm gözlemcilerinin kaldığı otelin bulunduğu bir bölgede gerçekleşen hso'nun üstlendiği bombalı saldırılarda üç kişi yaralanmıştı. hso üyeleri saldırıların aylardır planlandığını, suriye hükümeti merkez güvenlik komutanlığı’ndaki günlük toplantıya katılan üst düzey askeri yetkilileri hedef almak istediklerini belirtmişti.
 
suriye’de geçen yılın mart ayında başlayan yönetim karşıtı gösteriler, hükümet tarafından sert bir biçimde bastırılmak istenince kısa sürede ülkenin büyük bölümünde ayaklanmaya dönüşmüştü. 18 ayı geride bırakan isyanda muhalif kaynaklara göre en az 23 bin kişi öldü. 
 
kaynak: ajanslar
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;