Ortadoğu

Suriye'de esir değişimi

Şam yönetimi dördü Türk vatandaşı 2130 sivil tutukluyu, muhalifler ise 48 İranlıyı eş zamanlı olarak serbest bıraktı.

Konular: Suriye

Haberin Öne Çıkanları

Takas anlaşması

'Türkiye ve Katar arabulucu'

'Uzun zaman önce başladı'

Yüzlerce kişiyi kapsayan esir takası anlaşmasında, çocuklar ve kadınlar da bulunuyor. [İHH]

KRONOLOJİ: SURİYE'DE İÇ SAVAŞ

suriye'de muhaliflerle yapılan bir takas anlaşması çerçevesinde aralarında dört türkiye vatandaşının da bulunduğu 2130 sivil tutuklu serbest kaldı. şam rejiminin bu adımına karşılık muhalifler de ellerindeki iranlı 48 kişiyi salıverdi.

esir değişimine konu olan kişilerin ilk görüntüleri, türkiye'de faaliyet gösteren ihh insani yardım vakfı tarafından medya ile paylaşıldı. 2130 sivil arasında, kadınlar ve çocuklar da bulunuyor.

ihh başkanı bülent yıldırım, ülkenin yarı resmi haber ağı anadolu ajansı’na (aa) yaptığı açıklamada, ankara ve katar'ın arabuluculuğuyla yapılan anlaşmanın, muhaliflerce esir alınan 48 iran vatandaşının serbest bırakılmasına karşılık olarak söz konusu tutukluların salıverilmesini içerdiğini söyledi.

istanbul merkezli sivil toplum örgütü ihh insani yardım vakfı, rejim güçleri ile silahlı muhalifler arasındaki iç savaşın sürdüğü suriye’ye insani yardım ulaştırmak amacıyla türkiye başta olmak üzere çeşitli ülkelerde çalışmalar yapıyor.

değişim süreci başladı

görüşmelere katkı sağlamak amacıyla suriye’nin başkenti şam'da bulunan yıldırım, aa'ya çarşamba sabahı yaptığı açıklamada, esir değişiminin başkentin çeşitli noktalarında hayata geçirilmeye başlandığını belirtti.

takas çalışmalarının uzun zaman önce başladığını ve şu saatlere kadar devam ettiğini kaydeden ihh başkanı, süreci ‘insani diplomasinin bir zaferi olarak gördüklerini’ dile getirdi.

arabuluculuk çalışmalarına katkı sağlamak için şam'da bulunan yıldırım, takas çerçevesinde serbest bırakılmakta olan 2130 tutukludan 73'ünün kadın olduğunu ifade etti.

yıldırım, ''48 iranlı şam'ın duma bölgesi'nden serbest bırakıldı. ihh yetkilisi izzet şahin arkadaşımız iranlılara eşlik ediyor. bunun karşılığında suriye içişleri bakanlığı binasında alıkonulan, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 2130 kişi otobüslere nakledilmeye başlandı'' diye konuştu.
 
geçtiğimiz yılın ağustos ayında suriye'nin başkenti şam'ın seyyide zeyneb bölgesine dini ziyaret için gittikleri ifade edilen 48 iranlı, muhaliflerin silahlı örgütlenmesi özgür suriye ordusu (öso) tarafından rehin alınmıştı. öso, rehin aldığı iranlıların, suriye rejimine destek için ülkeye gelen 150 kişilik iranlı keşif birliğinden olduklarını ve aralarında iran devrim muhafızları bulunduğunu iddia etmişti.
 

Kaddumi’den haber alınamıyor

yıldırım, suriye’de rehin tutulduğu düşünülen filistin asıllı gazeteci beşşar kaddumi'nin durumuyla ilgili net bir bilgi bulunmadığını belirtti. yıldırım, ''kaddumi ile ilgili bilgisi olan bize ulaşsın'' diye suriyelilere çağrı da yaptı. kaddumi, abd merkezli el hurra televizyonu için suriye’de muhabirlik yaparken, rejim güçleri tarafından yakalanmıştı.

önemli roller üstlendi

anadolu ajansı’nın yayımladığı verilere göre, ihh insani yardım vakfı, geçen yıl suriye'de yürüttüğü görüşmelerin sonucu olarak, başta suriye'de tutuklu bulunan gazeteciler adem özköse ve hamit coşkun olmak üzere çok sayıda türkiye vatandaşının, 28 sivil iranlının ve yedi suriyeli tutuklunun serbest bırakılmasını sağlamıştı. vakıf, ağustos ayında rejim güçleri tarafından esir alınan türk gazeteci cüneyt ünal'ın salıverilmesi sürecinde de rol oynamıştı.

suriye'de, 2011 yılının mart ayında demokratik reform gösterileriyle başlayan olaylar, daha sonra muhaliflerle rejim güçleri arasında silahlı mücadeleye dönüşmüştü.

bm aybaşında, suriye’deki çatışmalarda hayatını kaybedenlerin sayısının, rejim güçleri dahil olmak üzere 60 bini geçtiği tahmininde bulunmuştu. bm yetkilileri, olaylarda 2011 yılının yaz aylarında ayda ortalama bin civarında kişinin öldüğünü, 2012 yazında ise aynı sayının beş bin civarında olduğunu düşündüklerini belirtiyor.

kaynak: anadolu ajansı

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;