Suriye'de iç savaş

Suriye’de Türkmen köyleri boşalıyor

El Kaide bağlantılı IŞİD’nin Suriye’de Türkmen bölgesine saldırıları yüzünden Türkmenler Türkiye sınırına kaçıyor. En son Halep’te Türkmenlerin yoğun olarak bulunduğu Çobanbey beldesinde çıkan çatışmalarda 20 IŞİD savaşçısının öldüğü bildirildi.

Haberin Öne Çıkanları

IŞID Türkmenlere saldırıyor

Türkmenler kaçıyor

3 ölü, 10 yaralı

suriye’de türkmenleri yaşadığı bayır bucak bölgesi, el kaide bağlantılı irak-şam islam devleti (işid) isimli muhalif grubun saldırısı altında. özgür suriye ordusu'na bağlı silahlı türkmen birlikleri ilk saldırıları püskürtse de işid bu bölgelere yeniden saldırmaya başladı.

işid'e bağlı birliklerin halep’te türkmenlerin yoğun olarak bulunduğu çobanbey beldesine ağır silahlarla saldırı düzenlediği, çıkan çatışmalarda 20 işid savaşçısının öldüğü, 13 türkmen'in ise yaralandığı bildirildi. 

türkiye’ye getirilen yaralılardan biri sınırı geçerken, ikisi de kilis devlet hastanesi’nde hayatını kaybetti.

türkiye'ye kaçan türkmenler, yanlarına alabildikleri ufak tefek eşya ile sınıra koşarak ulaşıyor. köylere yapılan saldırılar ve yükselen dumanlar türkiye tarafından görülüyor.

kaçanlar kamplara gönderiliyor

perşembe günü de halep’in carablus ilçesine bağlı köylerden, çoğu türkmen 4 binden fazla kişi türkiye’ye kaçmıştı. cuma sakinleşen sınırın cumartesi yeniden hareketlenmesiyle kaçışlar yeniden başladı.

kaçan türkmen'lerden biri olan ali fahal. çok şiddetli çatışmalar olduğunu, her iki tarafın da kayıplar verdiğini söyledi. köylerde henüz kaçamayan çocuk, yaşlı ve kadındar olduğunu belirtti.

sığınmacılar kilis’te işlemleri yapıldıktan ve sağlık kontrolünden geçirildikten sonra kamplara ve geçici konaklama merkezlerine gönderiliyor.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;